Šodienas redaktors:
Dace Otomere

Rīdziniekiem par apkuri būs jāmaksā mazāk

Kaķis un radiators. Ilustratīvs attēls.
Kaķis un radiators. Ilustratīvs attēls. Foto: Sergey Malkov/Shutterstock

AS "Rīgas siltums" siltumenerģijas tarifa samazināšana rīdziniekiem ļaušot ietaupīt aptuveni 40 miljonus eiro, informēja uzņēmuma Sabiedrisko attiecību daļas vadītājas pienākumu izpildītāja Agnete Bušta.

Siltumenerģijas tarifa samazināšanu izdevies panākt, pārskatot visas izdevumu pozīcijas - samazinājuma pamatā esot pirktās siltumenerģijas cenu izmaiņas.

Divistabu dzīvoklī apkurei ziemas mēnešos pie līdzīga patēriņa mazāk būs jāmaksā par aptuveni 15 eiro salīdzinājumā ar pagājušo ziemu.

AS "Rīgas siltums" kurināmo iegādājas atklātos konkursos un biržas izsolēs, tādējādi konkurences apstākļi veicina iegūt izdevīgākos piedāvājumus.

Uzņēmums atgādina, ka apkures rēķinu ietekmē siltumenerģijas patēriņš, un visbūtiskākais patēriņa samazinājums panākams, siltinot ēkas, kā arī siltumenerģiju izmantojot racionāli ikdienā - katram savā dzīvoklī.

LETA jau ziņoja, ka AS "Rīgas siltums" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu gala tarifs no šā gada 15.oktobra samazināsies par 10% un būs būs 74,17 eiro par megavatstundu (MWh) bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), aģentūru LETA informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK).

Vienlaikus SPRK nolēmusi, ka "Rīgas siltumam" ir pienākums pašam noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus gadījumā, ja iepriekšējā finanšu gadā ir radušies neparedzētie ieņēmumi, aprēķinot siltumenerģijas apgādes pakalpojumu gala tarifu ar neparedzēto ieņēmumu komponenti.

SPRK Enerģētikas departamenta direktors Jānis Negribs norāda, ka kopīgā darbā ar "Rīgas siltumu" ir izdevies tarifu samazināt.

Negribs skaidro, ka samazinājums bija iespējams, pateicoties lejupejošai energoresursu cenu līknei, un šī iemesla dēļ SPRK arī ir noteikusi par pienākumu "Rīgas siltumam" ik pēc četriem mēnešiem iesniegt aprēķinu, vai faktiskās iepirktā kurināmā cenas ir zemākas vai pārdotās elektroenerģijas cenas augstākas, un, ja šo cenu izmaiņas samazina pakalpojuma izmaksas par vismaz vienu eiro par MWh, noteikt jaunus siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus.

SPRK uzraudzīs, lai komersants pilda šo pienākumu energoresursu cenu krituma gadījumā. Savukārt, ja energoresursu cenas pieaugs, paaugstinot pakalpojuma izmaksas par vismaz vienu eiro par MWh, "Rīgas siltumam" būs tiesības pēc četriem mēnešiem noteikt augstāku tarifu.

SPRK vērtēšanā patlaban ir 20 pilnie siltumapgādes tarifu projekti un 39 komersantu pašu noteiktie siltumapgādes tarifu projekti.

Sākotnēji bija plānots, ka no 1.oktobra "Rīgas siltuma" siltumenerģijas tarifs samazināsies līdz 76,49 eiro par MWh bez PVN.

"Rīgas siltuma" tarifs šobrīd ir 82,63 eiro par MWh bez PVN.

Jau vēstīts, ka "Rīgas siltuma" koncerna apgrozījums pagājušajā finanšu gadā, kas ilga no 2022.gada 1.oktobra līdz 2023.gada 30.septembrim, bija 442,014 miljoni eiro, bet peļņa - 8,652 miljoni eiro. Vienlaikus paša "Rīgas siltuma" apgrozījums bija 442 miljoni eiro, bet peļņa bija 1,84 miljoni eiro. "Rīgas siltums" koncernā ietilpst arī SIA "Rīgas bioenerģija".

"Rīgas siltums" ir viens no galvenajiem siltumenerģijas piegādātājiem Rīgā. Kompānijas kapitālā 49% pieder Rīgas domei, 48,99% - Latvijas valstij, 2% - SIA "Enerģijas risinājumi. RIX", bet "Latvenergo" pieder 0,005% akciju.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu