Šodienas redaktors:
Dace Otomere

Pētnieks: Platforma "X" atjaunojusi komunistu tradīcijas ASV politikā

Foto: AFP/SCANPIX

Platforma "X" jeb tviteris ir atjaunojis komunistu tradīcijas ASV politikā, pauž Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) pētnieks, Latvijas Transatlantiskās organizācijas valdes loceklis Sandis Šrāders.

Eksperts norādīja, ka demokrātijās vēlēšanu procesos piedalās dažādas grupas - ne tikai politiķi, bet arī komersanti un pilsoniskā sabiedrība. Viņaprāt, tas, ka ietekmīgas biznesa grupas un viedokļu līderi atbalsta kādu konkrētu kandidātu vai politiku, ir tikai normāla parādība.

"ASV vēlēšanās, īpaši 2024.gadā, dažādi biznesmeņi un viedokļu līderi ir īpaši aktīvi, bet viņu viedokļi un atbalsts ir ļoti pretrunīgs, kas tieši atspoguļo plaisu ASV sabiedrībā, ko radījušas vērtību, viedokļu un politiku sadursmes starp Republikāņu un Demokrātu partijām, starp Kamalu Herisu un Donaldu Trampu," sacīja Šrāders.

Viņš atzīmēja, ka Īlons Masks ir viens no ietekmīgākajiem biznesmeņiem ASV, kuram pieder autobūves koncerns "Tesla", medijs "X" jeb tviteris, kā arī kosmosa tehnoloģiju uzņēmums "SpaceX", ko var pielietot gan komerciāliem, gan militāriem mērķiem.

"Patlaban Masks aktīvi izmanto savu platformu "X", lai ietekmētu sabiedrisko diskusiju, kur viņš atbalsta republikāņus, bet ir ļoti kritisks pret demokrātu kandidātiem. Platforma "X", kurai būtu jākalpo visas sabiedrības interesēs, nu jau ir kļuvusi par viena politiskā spēka ASV atbalstu," teica eksperts.

Viņa vērtējumā tas nav nekas slikts, ja Masks publisko savu viedokli mediju platformā "X", bet gan Masku, gan platformu "X" kritizē par dezinformācijas izplatīšanu un ļaunprātīgu ietekmi uz ASV demokrātiskajiem procesiem. Šrāders akcentēja, ka platforma "X" tiek apsūdzēta par maldinošas informācijas un naida runas veicināšanu, kas var ietekmēt vēlēšanu iznākumus ne tikai ASV.

Eksperts klāstīja, ka Masks ar saviem viedokļiem un centieniem reģistrēt ASV vēlētājus, izmantojot savu platformu "X", degradē ASV institūcijas, sagroza vēlēšanu procedūras un grauj demokrātijas pamatus. Viņaprāt, Maska un platformas "X" dezinformācija un atklātie draudi citu valstu institūcijām ir novedusi pie tā, ka pat Brazīlija ir aizliegusi platformas "X" darbību, kā arī ierobežojusi interneta piegādātāja "Starlink" darbību savā valstī.

"Arī atsevišķi ASV štati, piemēram, Mičigana un Ziemeļkarolīna patlaban izmeklē nepatiesos Maska un platformas "X" aicinājumus ASV pilsoņiem "it kā" reģistrēties, lai tie varētu piedalīties 5.novembrī gaidāmajās vēlēšanās ASV," teica LĀI pētnieks.

Viņš akcentēja, ka patlaban Masks ir atklāti nostājies republikāņu un Trampa pusē, kurš sola zemus nodokļus ASV lielajiem komersantiem, bet arī milzīgas importa nodevas Ķīnā ražotām precēm. Ķīnā kopš 2019.gada darbojas "Tesla" rūpnīca, kas ražo modeļus "Tesla 3" un "Tesla Y" gan Ķīnas tirgum, gan eksportam.

"Ja Tramps tiks ievēlēts un izpildīs savu solījumus, tas negatīvi ietekmēs Maska biznesu, lai gan viņš atklāti teicis, ka bizness un nauda viņu sen vairs neinteresē," norādīja eksperts.

Viņš pieminēja, ka ASV vēlēšanās nesen no cīņas izstājās arī Roberts Kenedijs, kurš ar savu viedokli asi nostājās pret vakcināciju, tādējādi piesaistot daudzus republikāņu atbalstītājus, taču viņa galvenā politiskā prioritāte ir vides aizsardzības un ekoloģiskie jautājumi. Šrāders norādīja, ka pēc tam, kad Herisa atteica ciešāku sadarbību ar Kenediju, iesaistot viņu demokrātu administrācijā, Kenedijs izteica atbalstu Trampam.

Eksperts vērsa uzmanību uz to, ka vadošo viedokļu līderu atbalsts ir arī Herisai, kuru par savu favorīti un izvēli vēlēšanās ir nosaukusi popzvaigzne Teilore Svifta. Viņš uzsvēra, ka Sviftas atbalsts Herisai izsaucis Maska apvainojumus. Pēc tam, kad Svifta publiski izteica savu atbalstu un izcēla Herisas līderības spējas un pārdomāto piedāvājumu ASV vēlētājiem, kas tika izteikts 10.septembra televīzijas debatēs starp Trampu un Herisu, Masks pazemoja Sviftu, izsakot nepiedienīgus un zemiskus piedāvājumus, kas atspoguļo un atbalsta Trampa priekšvēlēšanu diskursu.

"ASV ietekmīgu biznesmeņu, sabiedrībā populāru personību un pilsoniskās sabiedrības ietekme uz ASV vēlēšanām ir milzīga. Ir arī citas grupas, piemēram, mediju uzņēmumi, kas ar finansējumu no citām valstīm veicina Krievijai, Ķīnai un Irānai vēlama kandidāta, interešu un naratīvu klātbūtni ASV publiskajā telpā," teica Šrāders.

Viņaprāt, arī Eiropas uzņēmumiem un līderiem vajadzētu aktīvi izvērtēt lielāko komersantu, piemēram, Maska platformas "X" darbību. Pēc eksperta paustā, ja ASV vēlēšanās Masks atbalsta Trampu ar maldināšanu, nepatiesu informāciju, "zemiskiem" komentāriem un cenzūru, tad gan Latvijas līderiem, gan Eiropai ir jāizvērtē nepieciešamība gan lietot, gan pieļaut šādas platformas pieejamību gan Latvijā, gan Eiropā.

"Brazīlija ir lielisks piemērs tam, kā būtu jārīkojas ar platformu "X", kas patlaban atklāti tiek izmantota politiskiem mērķiem - tieši tāpat, kā daudzus gadus atpakaļ avīzes, radio un televīzija Padomju Savienībā," sacīja eksperts.

LETA jau rakstīja, ka Masks oficiāli izteica atbalstu Trampa kandidatūrai jūlijā pēc tam, kad bijušais prezidents izdzīvoja atentāta mēģinājumā politiskā mītiņā Pensilvānijas štatā.

Augustā platformā "X" bija skatāma Maska un Trampa vairāk nekā divu stundu ilgā saruna, kurā bijušais ASV prezidents "izskrēja" cauri savām iecienītajām sazvērestības teorijām, sūdzējās par imigrācijas "zombiju apokalipsi", vairākkārt nodēvēja prezidentu Džo Baidenu par stulbu un kritizēja savu konkurenti ASV Demokrātu partijas kandidāti Herisu.

Viena no mūzikas industrijas lielākajām zvaigznēm Svifta neilgi pēc Herisas un Trampa televīzijas debašu beigām pauda atbalstu Herisas kandidatūrai ASV prezidenta amatam.

"Es domāju, ka viņa ir stabila, talantīga līdere, un es ticu, ka mēs šajā valstī varam paveikt daudz vairāk, ja mūs vadīs miers, nevis haoss," teikts Sviftas ierakstā sociālajā tīklā "Instagram".

Sviftai ir uzticīgi sekotāji jaunu sieviešu vidū, kas ir viena no galvenajām demogrāfiskajām grupām novembrī gaidāmajās vēlēšanās.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu