Šodienas redaktors:
Dace Otomere

Laikraksts norāda, kas mainījis ASV attieksmi pret triecieniem Krievijas iekšienē (1)

Foto: AP/Scanpix

Irānas ballistisko raķešu piegāde Krievijai varētu būt mainījusi ASV viedokli par to, vai atļaut Ukrainai izmantot savus tāla darbības rādiusa ieročus uzbrukuemiem mērķiem dziļi Krievijas teritorijā, atzīst britu laikraksts "The Times".

"ASV ir bloķējušas tādu ieroču kā Lielbritānijas raķešu "Storm Shadow" izmantošanu Krievijas teritorijā, baidoties no konflikta eskalācijas. Pēdējās nedēļās ir palielinājies spiediens uz ASV un Lielbritāniju mainīt savu politiku attiecībā uz tālas darbības rādiusa ieročiem, un trešdien šiem aicinājumiem pievienojās bijušie [ASV] armijas komandieri Eiropā un bijušie ASV vēstnieki," norāda izdevums.

Vēstulē ASV valsts sekretāram Entonijam Blinkenam un Lielbritānijas ārlietu ministram Deividam Lemijam bijušās ASV un Lielbritānijas amatpersonas aicinājušas atcelt ierobežojumus attiecībā uz šiem ieročiem, norādot, ka "patvaļīgi ierobežojot" Kijivas iespējas tos izmantot, Rietumu sniegtā palīdzība kļūst "mazāk efektīva".

Parakstītāji, tostarp ģenerālis Filips Brīdlovs, bijušais NATO apvienoto militāro spēku virspavēlnieks, un ģenerālleitnants Bens Hodžess, bijušais ASV spēku komandieris Eiropā, uzsver, ka šī ziema ukraiņiem būs vissmagākā, krieviem cenšoties iznīcināt Ukrainas enerģētikas infrastruktūru, lai "tos nosaldētu savās mājā".

"The Times", atsaucoties uz saviem avotiem, ziņo, ka ASV prezidents varētu piekrist raķešu "Storm Shadow"/SCALP izmantošanai, lai iznīcinātu mērķus Krievijas teritorijā. Tajā pašā laikā pagaidām netiek runāts par atļauju šiem mērķiem izmantot ASV piegādātās raķetes ATACMS.

Vienlaikus ziņu aģentūra "Bloomberg" vēsta, ka ASV un Lielbritānija apspriež iespēju atļaut Ukrainai izmantot britu spārnotās raķetes, kas pielieto ASV navigācijas datus, lai veiktu triecienus mērķiem Krievijas iekšienē.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu