Šodienas redaktors:
Dace Otomere

Krimināllieta par kukuļošanu saistībā ar būvdarbu veikšanu RAKUS nonākusi tiesā

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca (RAKUS)
Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca (RAKUS) Foto: Edijs Pālens/LETA

Prokuratūra nodevusi Rīgas pilsētas tiesai Pārdaugavā krimināllietu par kukuļošanu saistībā ar būvdarbu veikšanu Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) jaunajā infekciju blokā, aģentūru LETA informēja prokuratūra.

Lietā apsūdzēts būvuzņēmējs par to, ka uzkūdīja sava uzņēmuma pārstāvi dot kukuli RAKUS jaunā objekta būvuzraudzības veicējam. Apsūdzēts arī uzņēmuma pārstāvis, kurš piekrita uzkūdītāja pamudinājumam un izdarīja kukuļa piedāvāšanu un došanu.

Saskaņā ar apsūdzību uzņēmējs, kura vadītais uzņēmums veica RAKUS jaunā infekciju bloka projektēšanu, autoruzraudzību un būvdarbus, apzinoties, ka pastāv šķēršļi samaksas saņemšanai no RAKUS, jo ikmēneša būvdarbu aktā iekļaujamās ziņas par veiktajiem būvdarbiem, tostarp izmaksu apjomiem, nav atbilstošas un nav dokumentāri sakārtotas, bez kā būvuzraugs to nesaskaņos, uzkūdīja sava uzņēmuma pārstāvi piedāvāt kukuli būvuzraugam.

Kukuļošna bija paredzēta, lai būvuzraugs, rīkojoties uzņēmēja interesēs, saskaņotu un parakstītu uzņēmēja sagatavoto būvdarbu aktu ar tobrīd tajā iekļautajām nepatiesajām ziņām.

Tādējādi uzņēmējam rastos pirmsšķietami tiesisks pamats no RAKUS ātrāk pieprasīt un saņemt naudas līdzekļus par kukuli saskaņotajā un parakstītajā būvdarbu aktā norādītajā apjomā, lai gan tajā iekļautās ziņas neatbilstu faktiskajai situācijai un nebūtu dokumentāri atbilstoši noformētas kā to noteica Būvdarbu līgums, tā pielikumi un Pasūtītāja pārstāvja noteiktā kārtība.

Uzņēmuma pārstāvis, piekrītot uzņēmēja pamudinājumam, personiski piedāvāja būvuzraugam kukuli – naudu 2000 eiro apmērā, turklāt daļu kukuļa 1000 eiro apmērā arī nodeva, savukārt, būvuzraugs, rīkojoties atbilstoši viņam deleģētajām RAKUS interešu pārstāvības funkcijām visa būvniecības procesa un ar to saistītās dokumentācijas uzraudzībā un kontrolē, minēto situāciju nepieļāva un par minētajām uzņēmuma pārstāvja darbībām nekavējoties informēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB).

Tā kā izmeklēšanas gaitā tika noskaidrots, ka kukuļa piedāvāšana un došana izdarīta juridiskas personas interesēs, tika sākts arī process par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu juridiskajai personai.

Lieta izskatīšanai nosūtīta Rīgas pilsētas tiesai vispārējā kārtībā gan pret apsūdzētajām personām, gan piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanai juridiskajai personai.

Tiesas kalendārs liecina, ka lietā apsūdzēts Normunds Lācis un Raimonds Barkāns. Pirmā tiesas sēde paredzēta 2025.gada 11.februārī.

Latvijas Televīzija (LTV) iepriekš ziņoja, ka iesaistītais uzņēmums ir "LVS Building". "Firmas.lv" informācija liecina, ka Lācis ir valdes loceklis "LVS Building". 2023.gadā uzņēmums, kura īpašniece ir Jolanta Lāce, apgrozīja 14 790 445 eiro un strādāja ar 511 671 eiro peļņu.

Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā minētā informācija liecina, ka "LVS Building" pēdējos gados vairākkārt uzvarējis apjomīgos RAKUS iepirkumu konkursos. Piemēram, pēdējais iepirkums uzvarēts pagājušajā gadā, kur "LVS Building" ieguva 19 777 eiro vērtu līgumu par stacionāra "Biķernieki" maģistrālā ūdensvada un pievadu nomaiņa galvenajam korpusam.

Tāpat, piemēram, 2022.gadā noslēgts 3 296 777 eiro līgums par Radioloģijas centra nodaļas stacionārā "Gaiļezers" pārbūvi Hipokrāta ielā. 2022.gadā arī noslēgts 250 896 eiro liels līgums par atjaunošanas, pārbūves un remonta darbiem RAKUS valdījumā vai īpašumā esošajos nekustamajos īpašumos.

Slimnīca iepriekš paziņojumā presei norādījusi, ka tās darbinieki un amatpersonas nav iesaistītas KNAB veiktajās izmeklēšanas darbībās.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu