Šodienas redaktors:
Dace Otomere

Tieslietu ministrija atklāj detaļas par jūlijā nolaupītās un uz Krieviju aizvestās meitenītes atgriešanu Latvijā

Foto: Shutterstock

11. septembra vakarā, šķērsojot Igaunijas-Latvijas robežu, Latvijā kopā ar māti no Krievijas atgriezās bērns, kuru jūlija beigās prettiesiski aizveda bērna tēvs, vietnē "X" ziņo Tieslietu ministrija.

Bērna māte ieradās Krievijā pēc ieteikuma no Krievijas advokāta, kura kontaktus Latvijas Tieslietu ministrija bērna mātei iedeva Hāgas 1980. gada konvencijā noteiktā procesa ietvaros. Saskaņā ar Hāgas konvencijā noteikto procedūru bērns Krievijā nodots mātes aprūpē.

Ministrija ierakstā atzīmē veiksmīgo Tieslietu ministrijas, Ārlietu ministrijas, Valsts policijas un Valsts robežsardzes sadarbību.

Bērna un mātes interešu aizstāvībai plašākus komentārus ministrijā šobrīd nesniegs.

Jau vēstīts, ka šī gada jūlija beigās, ar SUP dēli šķērsojot Zilupes upi, no Latvijas Krievijā nelikumīgi nokļuvis vīrietis ar bērnu. Robežas šķērsotāji tika aizturēti Krievijā, un VRS ir pieprasījusi Krievijas pusei oficiālu informāciju par personu statusu šajā valstī. 12. septembra dienas pirmajā pusē ārlietu ministre Baiba Braže paziņoja, ka Monika Bukaine ir atgriezusies Latvijā pie mammas.

"Šī diena sākusies ar labām ziņām - Monika Bukaine ir atgriezusies Latvijā pie savas mammas," sociālo tīklu vietnē "X" raksta ārlietu ministre Baiba Braže.

Robežu ar meitu jūlijā šķērsoja Staņislavs Bukains. Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļā aģentūrai LETA apliecināja, ka policijā ir sākts kriminālprocess par mazgadīga bērna nolaupīšanu.

"Ir zināms, ka bērna tēvs kopā ar bērnu ir nelikumīgi šķērsojuši Latvijas-Krievijas robežu, ko fiksēja Valsts robežsardze, kura arī ir sākusi kriminālprocesu. Abas personas aizturētas Krievijā," norādīja policijā.

Tikko kā par šo noziedzīgo nodarījumu tika saņemta informācija, dienesti veica visas nepieciešamās darbības, tostarp bērns tika izsludināts starptautiskā meklēšanā, kā arī ziņojums par to iekļauts "Interpola" datubāzē un Krievijas iestādēm caur "Interpolu" ir nosūtīts pieprasījums informēt par bērna atrašanās vietu un pieņemtajiem lēmumiem, norādīja policijā.

Pērn oktobrī prokuratūra cēlusi apsūdzības sešiem Latvijas valstspiederīgajiem par noziedzīgās organizācijas "Baltijas antifašisti" vadīšanu un piedalīšanos šīs organizācijas pastrādātajos noziegumos. Jau tobrīd trīs no personām bija izsludinātas meklēšanā.

Apsūdzības celtas pēc Krimināllikuma panta par noziedzīgas organizācijas vadīšanu vai piedalīšanos šādas organizācijas izdarītajos noziegumos. Par šādu noziegumu var sodīt ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz 20 gadiem.

Minētās personas ir prokremliskā aktīviste Tatjana Andrijeca, Aleksandrs Žguns, Bukains, Sergejs Vasiļjevs, Viktorija Matule un Romans Samuļs.

Jau iepriekš izskanējis, ka Samuļs ir pārcēlies uz dzīvi Baltkrievijā, kur propagandas medijiem kritizējis Latviju. Vasiļjevs presē minēts kā "Baltijas antifašistu" līderis, kurš arī uzstājies Kremļa kontrolētajos propagandas medijos un acīmredzot arī atrodas ārpus Latvijas.

Kriminālprocesu pret tā sauktajiem "Baltijas antifašistiem" Valsts drošības dienests (VDD) sāka 2022.gada 28.novembrī. Izmeklēšanas gaitā VDD ir konstatējis tādas "Baltijas antifašistu" noziedzīgas darbības kā neizpaužamu ziņu nelikumīga vākšana par norisēm Latvijā ar nolūku nodot tās Krievijas specdienestiem, Krievijas izvērstā kara Ukrainā slavināšana un attaisnošana, kā arī finanšu līdzekļu un citu resursu vākšana agresorvalsts Krievijas armijas atbalstam Ukrainā.

Dienests ir konstatējis arī noziedzīgās organizācijas izplatītus aicinājumus iesaistīties Ukrainā notiekošajā karadarbībā Krievijas pusē.

Noziegumu koordinēšanai organizācija platformā "Telegram" izveidoja kanālu "Baltijas antifašisti" un vairākus ar to saistītus kanālus.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu