Šodienas redaktors:
Dace Otomere

Latvijā oficiāli aizliedz uzturēties Baltkrievijā reģistrētām automašīnām

Automašīna ar Baltkrievijas numura zīmi
Automašīna ar Baltkrievijas numura zīmi Foto: LIAL/Shutterstock

Saeima 12. septembrī galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas Latvijā noteiks aizliegumu uzturēties Baltkrievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem.

Likuma grozījumi nosaka, ka tie Baltkrievijā reģistrētie transportlīdzekļi, kuri atrodas Latvijas teritorijā, jāizved vai jāreģistrē dalībai ceļu satiksmē Latvijā līdz šā gada 31.oktobrim.

Likumā noteikti divi izņēmumi. Izņēmumi attieksies uz personām, kurām ir kustību traucējumi, kas vada sev piederošu Baltkrievijā reģistrētu speciāli aprīkotu transporta līdzekli un ieceļo nolūkā apciemot tuviniekus. Tāpat pieteikumu iebraukt Latvijā lūgs izskatīt ārlietu ministrs īpašos ar valsts interesēm saistītos jautājumos.

Izņēmumu gadījumos personām būs jālūdz Finanšu izlūkošanas dienesta atļauja iebraukt Latvijas teritorijā, kuru varēs izdot uz laiku līdz trīs mēnešiem.

Transportlīdzeklis, kas ir reģistrēts Baltkrievijā, reģistrāciju veic neatkarīgi no laikposma, kurā transportlīdzeklis atrodas Latvijā un piedalās ceļu satiksmē un neatkarīgi no transportlīdzekļa īpašnieka valstiskās piederības.

Pēc noteiktā termiņa Baltkrievijas transportlīdzekļi Latvijā varēs iebraukt tikai Latvijas teritorijas šķērsošanai vienu reizi tranzītā, iepriekš piesakoties Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) nodrošinātajos e-pakalpojumos.

Plānots, ka jaunā regulējuma neievērošanas gadījumā Latvijā varēs veikt Baltkrievijā reģistrēto transportlīdzekļu konfiskāciju par labu Ukrainai, atbalstot ukraiņus cīņā par savas valsts neatkarību.

Kā ziņots, Valsts ieņēmumu dienests (VID) no 16.jūlija personām ar Baltkrievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem - vieglajām pasažieru automašīnām - liedzis iebraukt Eiropas Savienībā (ES) caur Latvijas-Baltkrievijas un Latvijas-Krievijas robežšķērsošanas vietām.

Lai mazinātu sankciju apiešanas riskus, ES, apstiprinot kārtējo sankciju pakotni pret Baltkrieviju, lielā mērā ir salāgojusi Baltkrievijai noteiktās sankcijas ar Krievijai noteiktajām sankcijām, akcentēja VID. Noteikts, ka no Baltkrievijas ir aizliegts ievest tādas preces, kas ļauj Baltkrievijai dažādot ieņēmumu avotus, tādējādi ļaujot tai iesaistīties Krievijas agresijā pret Ukrainu, ja šo preču izcelsme ir Baltkrievijā vai ja tās tiek eksportētas no Baltkrievijas. Pielikumā ir iekļautas arī vieglās automašīnas.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu