Šodienas redaktors:
Dace Otomere

Bijušajam "Latvijas autoceļu uzturētājs" valdes priekšsēdētājam Kononovam piespriež nosacītu brīvības atņemšanu

AS "Latvijas autoceļu uzturētāja" valdes priekšsēdētājs Vladimirs Kononovs piedalās preses konferencē, kurā informē par valsts autoceļu tīkla gatavību ziemas sezonai.
AS "Latvijas autoceļu uzturētāja" valdes priekšsēdētājs Vladimirs Kononovs piedalās preses konferencē, kurā informē par valsts autoceļu tīkla gatavību ziemas sezonai. Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas apgabaltiesa trešdien atcēla pirmās instances tiesas attaisnojošo spriedumu bijušā VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs" (LAU) valdes priekšsēdētāja Vladimira Kononova krimināllietā un atzina viņu par vainīgu amata pienākumu nepildīšanā, piespriežot apsūdzētajam nosacītu brīvības atņemšanu uz diviem gadiem un sešiem mēnešiem, vēsta sabiedrisko mediju portāls "Lsm.lv".

Šajā lietā bijušais uzņēmuma vadītājs Kononovs apsūdzēts par pienākumu nepildīšanu, valstij nodarot zaudējumus 277 300 eiro apmērā.

Proti, "Latvijas autoceļu uzturētāja" valde, tostarp valdes priekšsēdētājs, 2016.gada maijā izsludināja iepirkumu par frakcionētu šķembu un dolomīta šķembu maisījumu piegādi. Tajā pieteicās pieci pretendenti, bet par uzvarētāju tika pasludināts ar toreizējo Viļānu novada domes deputātu Andri Kozuli (ZZS) saistītais uzņēmums "Vlakon".

Taču Kononovs esot parakstījis pēc satura atšķirīgu iepirkuma līgumu, kurā vispār neesot bijusi noteikta preces cena. Līgums neatbildis valdes apstiprinātajam līguma projektam un radījis iespēju uzņēmumam piedāvāt un piegādāt preces par cenām, kas ir augstākas par iepirkuma procedūrā piedāvātajām.

Pamatojoties uz noslēgto iepirkuma līgumu, LAU vairākas reizes iegādājās no uzņēmuma preci, kuras cena pārsniedza iepirkuma procedūrā piedāvāto, noskaidrojusi prokuratūra.

Kononovs no amata atkāpās 2017.augusta sākumā. Pie kriminālatbildības viņš tika saukts pēc Krimināllikuma 319.panta trešās daļas jeb par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas. Pret divām citām personām kriminālprocess tika izbeigts, jo viņu darbībās netika saskatītas noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmes.

Papildus nosacītajai brīvības atņemšanai tiesa trešdien noteica Kononovam trīs gadu liegumu strādāt valsts un pašvaldību iestādēs, kā arī lēma piedzīt no viņa 226 963 eiro par labu LAU kā kompensāciju materiālajam kaitējumam.

Šo spriedumu vēl varēs pārsūdzēt kasācijas kārtībā.

Pret divām citām personām kriminālprocess izbeigts, jo viņu darbībās netika saskatītas noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmes. Aģentūrai LETA zināms, ka viena no šīm personām ir bijusī LAU Iepirkumu daļas vadītāja Anastasija Udalova.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu