Šodienas redaktors:
Dace Otomere

Prokremliskajai aktīvistei Kreilei piespriests cietumsods uz vienu gadu

Jeļena Kreile
Jeļena Kreile Foto: Paula Čurkste/LETA

Vidzemes apgabaltiesa 11. septembrī atcēla pirmās instances tiesas spriedumu un piesprieda reālu cietumsodu uz vienu gadu prokremliskajai aktīvistei Jeļenai Kreilei lietā par genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru un kara nozieguma attaisnošanu, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Iepriekš pirmās instances tiesa Kreilei piesprieda viena gada nosacītu cietumsodu. Apgabaltiesa mainīja nosacīto sodu uz reālu cietumsodu.

Tiesa apsūdzēto atzina par vainīgu pēc Krimināllikuma 74.1 panta, proti, par genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma publisku slavināšanu vai īstenotā genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma publisku slavināšanu, noliegšanu, attaisnošanu vai rupju noniecināšanu.

Spriedumu varēs pārsūdzēt Augstākajā tiesā.

Foto: Leģionāru piemiņas pasākuma laikā aizturēta prokremliskā aktīviste Kreile

Kreile daudzkārt publiskās vietās un publiskos pasākumos nēsāja pleca somu ar simbolu "Z", kas Krievijā tiek izmantots kā atbalsta simbols Krievijas sāktajai karadarbībai Ukrainā.

Foto: Proklemliskās aktīvistes dzīvesvietas logi ar Krievijas simboliku

Tāpat viņa pie Krievijas vēstniecības Rīgā pauda atbalstu agresorvalstij laikā, kad tur norisinājās pret Krievijas sākto karu Ukrainā vērsta protesta akcija. Kreile regulāri veikusi arī citas provokatīvas darbības, kas vērstas uz Krievijas agresijas slavināšanu un attaisnošanu.

Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica" vēstīja, ka Kreile ir mājsaimniece, kura dzimusi un augusi Latvijā, bet latviski zinot pāris vārdu.

Protestētāja viņā esot pamodusies Covid-19 pandēmijas laikā, kad ieejai veikalā vajadzēja vakcinācijas sertifikātu. Tad arī sākušās pirmās saķeršanās ar likumsargiem, kas kulminēja pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā.

Sieviete žurnālistiem atkārtojusi, ka neiestājas ne par karu, ne par Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, bet no viņas nav bijis iespējams iegūt atbildi, kas notiek Ukrainā. Tas nekādi neesot saistīts ar pret viņu sāktajām lietām. Vainu nevienā no lietām Kreile neatzīstot, bet vēršanās pret viņu notiekot, jo "ļaunie spēki vēršas pret labajiem, tie ir dēmoni".

Citā lietā Kreilei par Krievijas simbolikas izvietošanu savas dzīvesvietas logos piespriests trīs gadu cietumsods. Šajā lietā spriedums vēl nav stājies spēkā, jo viņa to pārsūdzēja apgabaltiesā.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu