Šodienas redaktors:
Dace Otomere

VID aicina iedzīvotājus līdz septembra beigām pieteikties automātiskai nodokļa atmaksai

Nauda. Ilustratīvs attēls
Nauda. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Iedzīvotāji aicināti līdz šā gada 30. septembrim paziņot Valsts ieņēmumu dienestam (VID), ka vēlas saņemt nodokļa pārmaksu automātiski, bez gada ienākumu deklarācijas iesniegšanas,  informēja VID pārstāvji.

Iesniegums, kurā norādīts bankas konta numurs, uz kuru pārskaitīt naudu, cilvēkiem ir jāiesniedz VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS).

Tie iedzīvotāji, kuri līdz šā gada 30.septembrim aizpildīs iesniegumu un norādīs tajā bankas kontu, turpmāk iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārmaksu, ja tāda būs radusies, varēs saņemt automātiski, neiesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

Cilvēkiem, kuri jau pērn pieteicās automātiskai nodokļa atmaksai, šogad iesniegums ir jāraksta tikai tādā gadījumā, ja vēlas, lai aprēķinātā summa tiktu ieskaitīta citā viņam piederošā bankas kontā. Ja konta numurs, kas paziņots VID nodokļa atmaksai, nav mainījies, atkārtoti iesniegums nav jāraksta.

Automātiska iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksa tiek veikta, pamatojoties tikai uz tiem datiem, kuri ir VID rīcībā - ja cilvēka algai vai pensijai gada laikā nav piemēroti visi nodokļa atvieglojumi, piemēram, par apgādājamiem, atvieglojumi mazākiem ienākumiem vai atvieglojumi invaliditātes gadījumā, politiski represētajiem vai nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem, kā arī, ja cilvēkam iepriekšējā gadā ir bijuši ieguldījumi privātajos pensiju fondos vai uzkrājošā dzīvības apdrošināšana.

Ja cilvēkam būs čeki par attaisnotajiem izdevumiem (medicīnu, zobārstniecību, izglītību, bērnu pulciņiem un ziedojumiem), tad arī turpmāk varēs iesniegt gada ienākumu deklarāciju par trim iepriekšējiem gadiem un atgūt pārmaksāto nodokli par tiem.

Iesniegums ir pieejams EDS sadaļā "Sagatavot dokumentu no veidlapas" - "Iedzīvotāju ienākuma nodokļa dokumenti" - "Iesniegums automātiskai nodokļa atmaksas saņemšanai, neiesniedzot gada ienākumu deklarāciju".

Automātisku pārmaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksu VID veic kopš 2023.gada, un saņemt šādu pakalpojumu ir izvēlējušies 9562 cilvēki.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu