Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

Panākta vienošanās Krievijas uzņēmuma "Lukoil" naftu Ungārijai saņemt tranzītā caur Ukrainu

Nafta. Ilustratīvs foto
Nafta. Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

Ungārijas valdība 10. septembrī atzinīgi novērtēja Ungārijas enerģētikas uzņēmuma MOL panākto vienošanos, kas dos iespēju Ungārijai tranzītā caur Ukrainu saņemt Krievijas kompānijas "Lukoil" piegādāto jēlnaftu.

Jūlijā Ungārija un Slovākija kritizēja Kijivu, ka tā apdraudot šo valstu enerģētisko drošību, liedzot Krievijas uzņēmumam "Lukoil" izmantot Ukrainā esošo cauruļvada "Družba" posmu.

Taču MOL pirmdien paziņoja, ka, noslēdzot līgumus ar piegādātājiem un cauruļvadu operatoriem, ir panākts "ilgtspējīgs risinājums", kas nodrošina naftas transportēšanu uz abām valstīm.

Līgumi paredz, ka MOL kļūst par jēlnaftas īpašnieci jau uz Baltkrievijas un Ukrainas robežas, līdz ar to tā nebūs uzskatāma par "Lukoil" naftu.

Uzņēmums uzsver, ka šie līgumi atbilst Eiropas Savienības (ES) noteiktajām sankcijām.

"Mēs atzinīgi vērtējam MOL piedāvāto risinājumu. Tas ir tehnoloģisks risinājums," sacīja Ungārijas valdības preses pārstāvis Zoltāns Kovāčs.

2022.gadā ES noteica sankcijas Krievijas naftas importam, taču cauruļvads "Družba" šīm sankcijām uz laiku netika pakļauts, lai sniegtu atsevišķām Centrāleiropas valstīm laiku atrast alternatīvas.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu