Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

FOTO Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā atklāj Vides un izglītības centru "Zinarium"

Foto: Gints Bāliņš/TVNET

​10. septembrī Rīgas Nacionālajā Zooloģiskajā dārzā notika jaunuzbūvētā Vides un izglītības centra "Zinarium" atklāšana. Kopā ar Rīga ZOO valdes priekšsēdētāju Jāni Rudzīti un valdes locekli Aneti Bilzēnu "Zinarium" atklāšanas pasākumā piedalījās Rīgas mērs Vilnis Ķirsis un Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietniece Kristīne Niedre-Lathere.

Foto: Rīgas zoo atklāj "Zinarium"

Jaunais Vides izglītības centrs ir dinamiska mācību vieta, kura pieejama visiem zoo apmeklētājiem. Mācībām iespējams iekārtot trīs klases un izstāžu zāli, kurā ik gadu mainīsies ekspozīcijas, tā ļaujot uzzināt vides aizsardzības aktualitātes. Mācību klases un izstāžu zāle apvienojama lielā semināru telpā, kurā organizēt darbnīcas, nelielas konferences un dažādus publiskos pasākumus.

Daļa mājas ir jaunas darba telpas Izglītības un zinātnes nodaļai. No apmeklētāju vērīgajām acīm slēptajās telpās mīt arī dažādi sugu vēstneši – ar četrām vai simtiem kāju un bez tām –, kas trenējas un gatavojas darbam "ZOO Skolas" izglītības programmās.

No mācību nodarbībām brīvajā laikā ēka ir atvērta jebkuram apmeklētājam, aicinot apskatīt jaunās dzīvnieku mītnes un uzzināt vairāk interaktīvajās ekspozīcijās. Iespējams pakutināt pūces pēdu, papaijāt leduslāci, izglābt koralli no izbalēšanas un ultravioletajā gaismā ieraudzīt pasauli kā ziedmušai.

Pirmo reizi zoodārzā ir interaktīvie ekrāni, kuros iespējams kontrolēt tuksnesi un izveidot ekosistēmu savannā.

Ap ēku atrodas apputeksnētājiem draudzīgi apstādījumi un apzaļumots jumts, kas piesaista dažādus Mežaparka savvaļas kukaiņus, lai arī tos iesaistītu izglītojošajā saturā.

Ja diena ir gara un informācijas daudz, var ievilkt elpu, ērtos sēžammaisos vērojot dažādu sugu dzīvnieku dienas ritmu. Pirmo reizi Rīgas ZOO apskatāmas Dumerila salamandras un racējapogi.

Pie jaunām mītnēm tikuši divpirkstu sliņķi, kailās kurmjužurkas, skorpioni un vairāki citi zoodārza iedzīvotāji. Īpaši atzīmējamas Karību milzu vardes, kuru liktenis savvaļā ir tāds, no kāda vēlamies pasargāt Latvijā mītošos abiniekus.

Vides un izglītības centrs "Zinarium" tapis, īstenojot Kohēzijas fonda līdzfinansēto projektu Nr. 5.4.2.2/17/I/002 "Valsts vides monitoringa programmu un kontroles sistēmas attīstība un sabiedrības līdzdalības veicināšana, pilnveidojot nacionālas nozīmes vides informācijas un izglītības centru infrastruktūru".

Projekta mērķis ir attīstīt valsts vides monitoringa un kontroles sistēmu un veicināt sabiedrības līdzdalību vides pārvaldīšanā, pilnveidojot par valsts vides monitoringu un kontroli atbildīgo iestāžu un nacionālas nozīmes vides izglītības un informācijas centru tehnisko nodrošinājumu, kā arī īstenojot sabiedrības iesaistes pasākumus, piemēram, "Roņu dienas", "Vakariņas ar sikspārni", "Kokvardes karnevālu" un citus pasākumus gan Rīgā, gan citos Latvijas reģionos.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu