Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Latvijā turpina pieaugt Covid-19 pacientu skaits slimnīcās

Covid-19 pacients RAKUS slimnīcā. Ilustratīvs attēls.
Covid-19 pacients RAKUS slimnīcā. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Pozitīvo Covid-19 gadījumu īpatsvars nedaudz samazinājies, taču joprojām saglabājies augstā līmenī - pagājušajā nedēļā pozitīvo gadījumu īpatsvars bija 17%, savukārt laikā no 19. līdz 25. augustam tas bijis 20,8%, turklāt 33. nedēļā jeb laikā no 12.-18. augustam pozitīvo gadījumu skaits bijis 20,6%, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemioloģiskās uzraudzības dati.

Stacionēto pacientu skaits ar pamata diagnozi Covid-19 turpinājis pieaugt, aizpagājušajā nedēļā sasniedzot 132 pacientus. Pamatā šie pacienti bija vecuma grupā no 70 gadiem un vairāk.

Laikā no 19. līdz 25.augustam Covid-19 pamatdiagnoze konstatēta 105 cilvēkiem, turpretī periodā no 12. līdz 18.augustam tā diagnosticēta 83 pacientiem.

Aizpagājušajā nedēļā infekcijas dēļ miruši četri cilvēki. Laikā no 19. līdz 25.augustam miruši septiņi cilvēki, taču vēl nedēļu iepriekš - pieci.

SPKC atgādina, ka Covid-19 vakcinācija visiem iedzīvotājiem ir bez maksas.Turpretī gripas vakcinācija ir gan valsts apmaksāta, gan maksas.

Bezmaksas vakcinācija pret gripu ir bērniem vecumā no sešiem mēnešiem līdz 17 gadiem, kas pieder pie tādām veselības riska grupām kā hroniska plaušu slimība, kardiovaskulāra slimība, hroniski vielmaiņas traucējumi, nieru slimība, imūndeficīts, imūnsupresīvās terapijas saņēmēji.

Līdzīgā kārtā, bezmaksas vakcināciju saņemt var arī grūtnieces, kā arī ārstniecības personas un sociālās aprūpes centru darbinieki, kas atrodas ilgstošā kontaktā ar pacientiem. Tostarp bezmaksas vakcinācija pieejama arī personām ar psihiskām slimībām. Plašāku informāciju par atbilstību bezmaksas grupai un vakcinācijas veikšanas iespējam var gūt SPKC tīmekļvietnē vai konsultējoties ar ģimenes ārstu.

Cilvēkus ar hroniskajām slimībām, kā, piemēram, imūnsupresētos pacientus, aicina vakcinācijas nepieciešamību izvērtēt kopā ar ģimenes ārstu vai citu speciālistu.

SPKC informē, ka oktobra beigās informatīvajās kampaņās atkārtoti aicinās iedzīvotājus veikt sezonālo vakcināciju pret gripu un Covid-19.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu