Šodienas redaktors:
Dace Otomere

VIDEO "Pūta miglu acīs." Valsts tiesāsies ar savulaik būvnieku karteļa lietā iesaistīto "ReRe būve"

Foto: Ieva Čīka

Valsts lauzusi līgumu ar kompāniju "ReRe būve" par jauno ugunsdzēsēju depo darbu kavēšanu. Glābēji gaidīja pārcelšanos uz jaunajām telpām reģionos jau pirms pusotra gada. Taču būvnieks ar solījumiem maldināja pasūtītāju par drīzu darbu pabeigšanu, vēsta TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Ugunsdzēsējiem vēl viena ziema vecajās telpās nozīmētu strādāt bez jaunajām automašīnām, jo veco depo garāžās iebraukt ar tām nevar. Valsts tiesāsies ar savulaik būvnieku kartelī iesaistīto kompāniju un prasīs atgriezt zaudējumus. Bet darbus četros jaunajos depo centīsies pabeigt līdz gada beigām.

Depo Iecavā ir pirmā jaunbūve 30 gadu laikā, kas uzcelta ugunsdzēsējiem Zemgales reģionā. Glābēji šeit strādā no 8.marta.

VUGD Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieks Dainis Bērziņš:

"Šeit mums dežūrmaiņa atrodas, izsaukuma režīmā. Tās ir atpūtas telpas, ugunsdzēsējiem ir iespēja atpūsties.

Šitas mums vispār ir ..tas kam mums ir jābūt katrā daļā un postenī. Jo fiziskā sagatavotība ir mūsu stūrakmens.

Kā mēs varam izglābt citus, ja paši nogurstam pārāk daudz."

VUGD vada komandiera vietnieks Kristaps Ansons:

"Viss smuks, jauns. Apstākļi labi. Virtuve kārtīga, sporta zāle kārtīga.

Viss kopumā. Kā jau ugunsdzēsējiem tas prasās. Normāli cilvēcīgi apstākļi. Ne par daudz, ne par maz."

Iecava ir viena no pirmajām vietām Zemgales reģiona pārvaldē, kas saņēmusi arī divas modernās autocisternas - jaunāko SCANIA( P370) glābēji sāka lietot pavasarī. Tā var pārvadāt 7 tonnas ūdens. Iespaidīgo gabarītu dēļ veco depo garāžās tā iebraukt nevar.

Zemgales reģiona pārvaldes Iecavas posteņa komandieris Aleksandrs Ivanovs:

"Varu parādīt – tiešām liela kabīne, ērti sēdēt, kolēģi ļoti apmierināti ar šīm mašīnām."

NP: Nav kā ar jauniem vilcieniem, neplīst?

Ivanovs: Nē, ši tiešām, tpu, tpu, tpu, kvalitatīva automašīna.

Pārcelties no fiziski un morāli novecojušā posteņa uz jaunajām tieši ugunsdzēsējiem paredzētajām telpām uzreiz pēc ēkas atklāšanas tomēr nevarēja. Būvnieks kavējās ar vairāku būtisku defektu novēršanu. Joprojām nav piegādājis arī īpašos skapjus aizsargtērpiem. Taču vasarā parādījušies citi defekti.

VUGD Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieks Dainis Bērziņš: 

"Nodots viss bija. Uz to brīdi viss strādāja. Bet šobrīd ir parādījušies defekti, kuri ir parādījušies garantijas laikā.

Viens no lielākajiem, kas mūs ļoti ļoti iespaidoja bija (es nerunāju, ka tur kaut kādas šuves izbirušas , tas mūsu tiešo darbu neiespaidoja). Bet to, ka elektroģenerators pārstāja darboties un mēs vētras laikā palikām bez elektrības un tas bija jānovērš būvniekiem, jo bija garantijas laiks !Un tas tiešām ļoti iespaidoja.

Valsts nodrošinājuma aģentūra teica, ka visu pārņems uz sevi un ģenerators tuvākajā laikā tiks salabots."

Ēka Iecavā ir viena no četrām ugunsdzēsējiem un arī policistiem domātajiem katastrofu pārvaldīšanas centriem, ko apņēmās uzcelt un iekārtot "ReRe būve".

Šādas tipveida vienkāršas ēkas izlēma celt jau pandēmijas laikā, kad valdība piešķīra papildu finansējumu iekšlietu kritiskai infrastruktūrai.

Tam sekoja jau sarežģītāku operatīvajiem dienestiem domātu centru būvniecība no Atveseļošanās fonda finansējuma, kā arī jauno ugunsdzēsēju automašīnu iepirkums.

"ReRe būve" 2021. gada vasarā uzvarēja iepirkumā par depo celtniecību Iecavā, Priekulē, arī Ilūkstē un Dagdā. Iepirkuma sākotnējā summa – nepilni 5 miljoni. (4 800 000 EUR)

Ir pagājuši trīs gadi. Atšķirībā no Iecavas, kur glābēji, kaut ar lielu kavēšanos, tomēr varēja ievākties jaunajā darbavietā, tukšas jaunbūves joprojām stāv Latgalē. Valsts nodrošinājuma aģentūra līgumu ar "ReRe būve" lauzusi, darbus uzticēs citiem un cer, ka glābēji varēs telpās ievākties līdz ziemai.

Nodrošinājuma valsts aģentūras direktore Ramona Innusa:

"Objekts nav gatavs. Gāzes apkures cisterna ir uzstādīta, bet nav pieslēgta ēkai, ventilācijas sistēma ir uzstādīta, bet nav lietojama. Saules paneļi ir uzstādīti, bet nav pieslēgti tīklam..

Ir cerība un arī apņemšanās šos darbus - gan Dagdu, gan Ilūksti pabeigt līdz gada beigām, un nodot lietotājam, jo arī kontekstā ar jaunajām automašīnām, mēs apzināmies, ka tās nevar stāvēt sasalumā, zem klajas debess."

Aģentūrā stāsta, ka "ReRe būve" jau ilgstoši neesot pildījusi uzņemtās līgumsaistības, šā gada maijā darbi esot apstājušies pavisam.

Kā iemeslu komersants minējis finanšu grūtības, un ikmēneša tikšanās reizēs solījis, ka ved sarunas ar banku, nauda būšot, jo ugunsdzēsēju depo esot prioritāte.

Pasūtītājs komersantam ilgstoši esot nācis pretī – samaksājis avansu, piekritis arī turpat divu miljonu sadārdzinājumam. Tomēr maldināšanu no būvnieka neesot gaidījis.

Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Dmitrijs Trofimovs:

"Jau trešā (būvniecības) gada rudens tuvojas, cilvēki joprojām nav iekšā. Glābēji ir faktiski spiesti dzīvot, atrasties citā objektā. Policijas objektā. Mazinot iespēju reaģēt uz notikumu.

Tā vietā, lai jau atrastos šajā modernajā infrastruktūrā. Un izmantot jau piegādāto transportu. Patiesībā tie ir vienkārši darbi, kas jāpabeidz. Un tas vienkārši nav nopietni!"

Sarunā ar raidījumu Nodrošinājuma valsts aģentūras direktore Ramona Innusa norāda, ka sarunas notika ar pašiem patiesā labuma guvējiem – Putniņa kungu un Pauniņa kungu.

NP: Bet sanāk, ka abi īpašnieki jums "pūta miglu acīs"?

Innusa: Diezgan precīzi noformulēts. Tā bija klaja maldināšana, jo finansējums nav novirzīts objektu pabeigšanai, nav iegādāts aprīkojums, nav samaksāts apakšniekiem, darbi nav izdarīti. Tas, kas Dagdā ir izdarīts, ir apmuļļāts.

"ReRe būve" ir viens no agrāk ietekmīgās "RERE grupa" uzņēmumiem. Firmas patiesie labuma guvēji ir Ainārs Pauniņš un Didzis Putniņš. Pagājušo gadu "ReRe Būve" strādāja ar gandrīz 15 miljonu apgrozījumu, uzrādīta 900 tūkstošus liela peļņa.

"ReRe būve" ir viens no Konkurences padomes konstatētajā būvniecības kartelī iesaistītajiem uzņēmumiem. Lai gan kompānija sodam nepiekrita un tas nav stājies spēkā, divās tiesu instancēs būvnieks zaudējis.

Likumdevējs šobrīd paredzējis, ka pasūtītājam ir tiesības konkursā izslēgt pretendentus, ja ir pietiekamas pazīmes, kas norāda uz viņa dalību kartelī. Iepriekš to varēja darīt vienīgi tad, ja bija noslēgusies tiesvedība un karteļa dalībniekam sods stājies spēkā. Sodītajam uzņēmumam ir 3 gadu liegums piedalīties valsts un pašvaldību iepirkumos.

Bijušais iekšlietu ministrs Māris Kučinskis, kurš bija klāt Iecavas depo atklāšanā, neveiksmēs vaino ne tikai būvnieku, bet arī pasūtītāju. Ar citu firmu "Zeng" par vēl četriem depo līgumi arī bija jālauž, jo kompānijai būvniecības laikā iestājās tiesiskās aizsardzības process un darbus tā nepabeidza.

Kučinskis rosina mazināt prasības būvniekiem konkursos vai uzticēt šos darbus vietējo pašvaldību būvfirmām.

Biijušais iekšlietu ministrs, Saeimas deputāts (AS) Māris Kučinskis: 

"Mazliet gan jāiemet iekšlietu ministrijas lauciņā, visi depo pa visu valsti bija ielikti mazliet nesaprotamās lotēs.

Viens atrodas Daugavpilī, otrs kaut kur Kurzemē, kas dabiski ir attālums, būvniekam, kuram ir ko būvēt, jādomā, vai viņam ir izdevīgi piedalīties šai konkursā.

Kaut gan paši objekti nav tik sarežģīti. Un, kas pieteicās, tas pieteicās. Un, protams, ka primāri tika vērtēts pēc cenas."

Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Dmitrijs Trofimovs:

"Šeit taču ir goda lieta nodrošināt ātru rezultāta sasniegšanu glābēju dienestam. Viens piemērs, tikai nesen uzsāktie būvdarbi Atveseļošanās fonda līdzekļu ietvaros Daugavpilī un Līvānos, mēs redzam (nesaukšu būvniekus), šis temps ir ļoti pozitīvs un šie ir četras reizes sarežģītāki objekti."

Tomēr arī jaunās, modernās, beidzot darbam piemērotās telpas vien neatrisinās akūto ugunsdzēsēju trūkumu. Dienā, kad esam ieradušies Iecavas postenī, dežūrmaiņā ieradušies palīgspēki no Jelgavas daļas.

Atsevišķos posteņos ir vakantās vietas, kuras dienests nevar piepildīt ar to atalgojumu, ko maksā ugunsdzēsējiem.

VUGD vada komandiera vietnieks Kristaps Ansons:  Protams, ir jauki, ka ir viens, divi, trīs jauni DEPO, bet , cik daudz vēl jādara. Cik ilgi jāgaida? 30 vai 40 gadi atkal?

NP : Kas vēl pietrūkt? Jūs esat ilgi šai profesijā-16 gadus..

Ansons: Tas jau nevienam nav noslēpums. Galvenokārt atalgojums, tas ir tas būtiskākais. Kas noteikti nosaka to, ka jaunie nenāk pie mums. Atalgojuma dēļ.

NP: Cik būtu ugunsdzēsējam jāsaņem, lai , pirmkārt, jau justos gandarīts?

Ansons: Mēs neprasām 2 -3 tūkstošus. Tas ir neprāts. Mums nav Vācijas līmenis. Pusotrs tūkstotis uz rokas, tas ir saprātīgs atalgojums, cik es ar puišiem esmu runājis. Tas būtu tuvāk Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

Piektdienas vakarā no "ReRe būve" raidījums saņēma rakstiskas atbildes.

Kompānija uzskata, ka paziņojums par līguma laušanu esot uzskatāms par prettiesisku un neatbilstošu faktiskajai situācijai.

Būvnieks esot solījis darbus pabeigt līdz 29.oktobrim, tāpēc līguma vienpusīga laušana esot nepamatota un kompānija apsverot iespēju tiesiskā ceļā aizstāvēt savas intereses.

Video: Raidījuma "Nekā Personīga" sižets

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu