Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Kosova slēgusi divus robežšķērsošanas punktus uz robežas ar Serbiju

Foto: Reuters/ScanPix

Kosova slēgusi divus no četriem robežšķērsošanas punktiem uz robežas ar Serbiju, reaģējot uz serbu protestiem otrpus robežas, kas bloķējuši satiksmi, sestdien paziņojusi Kosovas Iekšlietu ministrija.

Naktī uz sestdienu slēgti Brnjakas un Merdares robežšķērsošanas punkti, kas atrodas pamatā serbu apdzīvotajā Kosovas ziemeļdaļā.

Kosovas iekšlietu ministrs Dželals Svečla, pamatojot lēmumu par robežšķērsošanas punktu slēgšanu, sociālās saziņas vietnē "Facebook" norādījis, ka "maskoti ekstrēmisti" robežas Serbijas pusē izlases kārtībā aptur personas, kas vēlas tranzītā šķērsot Serbiju, dodoties uz trešajām valstīm.

Svečla piebildis, ka tas viss notiekot bez jebkādas Serbijas varasiestāžu iejaukšanās.

Piektdien vairāki desmiti protestētāju bloķēja abus robežšķērsošanas punktus, neļaujot iebraukt Serbijā transportlīdzekļiem no Kosovas.

Demonstranti protestēja pret to paralēlo pārvaldes iestāžu slēgšanu, ko Kosovas ziemeļos izveidojuši etniskie serbi, kas atsakās pakļauties oficiālajām pārvaldes iestādēm.

Šis paralēlās iestādes finansēja Belgrada, kas joprojām neatzīst Kosovas neatkarību.

Serbi paziņojuši, ka protestus turpinās tik ilgi, kamēr no Kosovas ziemeļdaļas netiks atvilkta Kosovas policija un serbiem netiks atdotas Prištinas "uzurpētās" institūcijas.

Protestētāji arī pieprasa, lai kontroli pār Kosovas ziemeļiem pārņemtu NATO vadītie miera uzturēšanas spēki (KFOR).

Protesti sākās dažas dienas pēc tam, kad Kosovas policija veica kratīšanas piecos ar Belgradu saistītajos paralēlās administrācijas birojos, kas pēc tam tika slēgti.

Serbija faktiski zaudēja kontroli pār galvenokārt albāņu apdzīvoto Kosovu 1999.gadā pēc NATO militārās iejaukšanās Kosovas konfliktā, bet 2008.gadā Priština vienpusējā kārtā pasludināja neatkarību no Serbijas. Tomēr Belgrada bijušo provinci joprojām uzskata par savas teritorijas sastāvdaļu un kūda 120 000 lielo serbu minoritāti, kas pamatā kompakti mīt Kosovas ziemeļdaļā, nepakļauties Prištinas varasiestādēm.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu