Šodienas redaktors:
Dace Otomere

Eifeļa tornis varētu piedzīvot pārmaiņas. Parīziešu domas dalās

Eifeļa tornis.
Eifeļa tornis. Foto: SIPA/Scanpix

Parīzes simbols un tūristu iecienītais apskates objekts varētu mainīties uz visiem laikiem. Parīzes mēre Anne Idalgo paziņojusi, ka Eifeļa tornis saglabās olimpiskos gredzenus, kas to rotā kopš jūnija, arī pēc paraolimpiskajām spēlēm, kas noslēgsies 8. septembrī.

"Es vēlos, lai svētku gars saglabātos," Idalgo sacīja "Ouest-France" reģionālajam laikrakstam, atklājot, ka viņa nevēlas, lai spēles būtu "garāmejoša piezīme" Parīzes vēsturē.

"Kā Parīzes pilsētas izpilddirektorei lēmums ir manās rokās," viņa teica.

Taču šie plāni ir nokaitinājuši slavenā torņa projektētāja Gustava Eifeļa pēctečus, kuri norāda, ka tornis "nav paredzēts kā reklāmas stends".

"Mēs neuzskatām par pareizu, ka Eifeļa tornis (..) kļūst pastāvīgi saistīts ar ārēju organizāciju neatkarīgi no tās prestiža," teikts Eifeļu ģimenes paziņojumā.

29 metrus platais un 13 metru augstais olimpisko spēļu simbols tika uzstādīts tornī pirms olimpisko spēļu atklāšanas jūlijā, un bija paredzēts, ka tie tiks noņemti pēc paraolimpisko spēļu noslēguma ceremonijas.

Tā kā gredzeni, kas sver 30 tonnas, ir pārāk smagi, lai paliktu uz torņa to esošajā formā, tie tiks aizstāti ar vieglākiem variantiem, CNN norādīja Parīzes vicemērs Pjērs Rabadans.

"Vēl ir tik daudz jautājumu, kas pagaidām nav atrisināti, jo sākotnējie gredzeni bija smagi un būvēti īslaicīgam periodam, tāpēc mēs tos nolaidīsim un izveidosim jaunus, lai tie varētu saglabāties ilgāku laiku," viņš teica.

"Mēs nemainām Eifeļa torni, mēs tikai to uz kādu laiku papildinām," viņš sacīja, piebilstot, ka nākamnedēļ Idalgo "par to pastāstīs vairāk".

Pilsētas iedzīvotāji reakcijā uz paziņojumu izveidoja petīciju, pieprasot pēc paraolimpiskajām spēlēm noņemt gredzenus no torņa.

Līdz trešdienas, 4. septembra, pēcpusdienai to bija parakstījuši vairāk nekā 36 000 cilvēku.

"Es domāju, ka tas ir kā dadzis acī," sacīja kāds petīcijas parakstītājs, piebilstot: lai gan gredzeni ir "kaut kas savādāks", Eifeļa tornis nav simbols, kam būtu "jāmainās".

Kāds cits iedzīvotājs teica, ka gredzeni būs "jauks papildinājums" un saglabās atmiņās  "neaizmirstamos" olimpiādes mirkļus.

Mēres lēmumu kritizēja valsts kultūras ministre Račida Dati, kura sacīja: lai gan gredzeni ir vienotības simbols, "vēsturiskā mantojuma aizsardzība" ir vienlīdz svarīga.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu