Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis

Nomirusi savās mājās aizdedzinātā Ugandas olimpiete (1)

Rebeka Čeptegeja.
Rebeka Čeptegeja. Foto: AP/Scanpix

Ugandas olimpiskā skrējēja Rebeka Čeptegeja ceturtajā dienā pēc šaušalīgā uzbrukuma ir nomirusi, ziņo BBC.

Čeptegejai atgriežoties mājās ar divām meitām, viņu sagaidīja viņas partneris Diksons Ndjma Marangačs. Viņu starpā izcēlās konflikts, pēc kā vīrietis maratonisti aplēja ar degvielu un aizdedzināja. Abas meitas bija nežēlīgā uzbrukuma aculiecinieces.

Saskaņā ar policijas sniegto informāciju, incidents notika svētdien, 1. septembrī, Endebesā, Kenijas rietumu Trans-Nzojas apgabalā. Olimpiete esot nopirkusi zemi un uzbūvējusi māju netālu no robežas ar dzimteni Ugandu, lai būtu tuvāk kaimiņvalsts sporta centriem. Tieši par šo īpašumu starp abām personām izveidojās konflikts.

33 gadus veco sievieti uzgāja kaimiņi, kas palīdzēja viņu nogādāt slimnīcā.

Kā pavēstīja slimnīcas pārstāvji, Čeptegeja uzbrukumā guva 80% ķermeņa apdegumu, bet ceturtdienas naktī viņas stāvoklis krasi pasliktinājās un iekšējie orgāni pārstāja funkcionēt.

Ceturtdien, 5. septembrī, Ugandas vieglatlētikas federācija (UVF), kā arī valsts olimpiskā komiteja (UOK) apstiprināja sportistes nāvi.

"Mēs esam dziļi sāpināti paziņot, ka Rebeka Čeptegeja, kura cieta vardarbībā savās mājās, šorīt agri nomira," paziņoja UVK. "Kā federācija mēs nosodām šādu uzbrukumu un saucam pēc taisnīguma. Lai viņai vieglas smiltis."

"Esam uzzinājuši par mūsu olimpiskās sportistes Rebekas Čeptegejas skumjo aiziešanu no dzīves pēc viņas drauga ļaunā uzbrukuma," teikts UOK prezidenta Donalda Rukarē ierakstā vietnē "X". "Šī bija gļēva un bezjēdzīga rīcība, kuras rezultātā tika zaudēta lieliska sportiste."

Tiek vēstīts, ka arī pats uzbrucējs notikušajā guvis 30% ķermeņa apdegumu un hospitalizēts. Par viņa stāvokli netiek ziņots.

Šis ir viens no pēdējiem šausminošajiem ar dzimumu saistītajiem vardarbības gadījumiem Austrumāfrikas valstī, kur aktīvisti ir brīdinājuši par sieviešu slepkavību epidēmiju.

Čeptegeja piedalījās Parīzes olimpiskajās spēlēs maratonā sieviešu konkurencē. Viņa finišēja 44. pozīcijā. 2022. gadā sportiste izcīnīja sudrabu Ugandas čempionātā, kā arī ceturto vietu Abū Dabī maratonā.

"Rebekas talants un neatlaidība kā Ugandas sieviešu maratona rekordistei un 2024.gada Parīzes olimpisko spēļu dalībniecei vienmēr tiks pieminēta un godināta," teikts UOK paziņojumā.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu