Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Iedzīvotājiem apnikuši trokšņainie viesi. Kā Čehija cīnās ar tūristu pieplūdumu?

Prāga, Čehija. Ilustratīvs attēls.
Prāga, Čehija. Ilustratīvs attēls. Foto: DaLiu/Shutterstock

Lai cīnītos pret trokšņainiem apmeklētājiem un to izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, Čehija vēlas ierobežot tūristu izmitināšanu valstī. Sekojot tādu pilsētu kā Londona, Dublina, Amsterdama un Parīze piemēriem, Čehija plāno ierobežot "Airbnb" tipa īstermiņa naktsmītņu rezervēšanas pakalpojumus, vēsta "Euronews".

Čehijas valdības rosinātās izmaiņas varētu ierobežot īstermiņa tūristu naktsmītņu skaitu tādās populārās pilsētās kā Prāga. Tiek cerēts, ka šis solis samazinās nekustamā īpašuma cenas un nodrošinās, ka tūristi neizspiedīs vietējos iedzīvotājus.

Izmaiņas paredz ierobežojumus attiecībā uz to, cik dienas gadā īpašumu var izīrēt, kā arī noteikt minimālo platību, kas nepieciešama vienam viesim.

Gadījumā, ja jaunā sistēma tiks apstiprināta, tiek cerēts, ka tā palīdzēs uzlabot īstermiņa naktsmītņu rezervēšanas uzraudzību, jo daudzas no tām pašlaik darbojas "pelēkajā zonā".

Amatpersonas lēš, ka par 40% līdz 70% uzturēšanās gadījumu, izmantojot tiešsaistes naktsmītņu rezervēšanas platformas, netiek ziņots, un tas varētu radīt gandrīz 32 miljonu eiro nodokļu zaudējumu gadā.

Vienlaikus jaunie noteikumi paredzētu ierobežot arī tūristu naktsmītņu skaitu pilsētu centros, tādējādi samazinot radīto troksni ielās.

Jaunie noteikumi varētu stāties spēkā 2025. gada jūlijā.

Šie nav pirmie Čehijas mēģinājumi ierobežot trokšņainos tūristus. Gada sākumā viena no rajona padomēm rosināja aizliegt vecpuišu un vecmeitu ballītēs valkāt neparastus tērpus, kas, pēc tās domām, veicina nepieklājīgu uzvedību un nekārtību Prāgas populārajā naktsdzīves rajonā.

Tāpat iepriekš tika apstiprināts aizliegums automašīnām naktī iebraukt daļā Prāgas vecpilsētas, lai mazinātu troksni šajā rajonā. Tas liedz transportlīdzekļiem iebraukt vēsturiskajā rajonā no plkst. 22 līdz plkst.6.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu