Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

KDR vairāk nekā 120 cilvēki nogalināti neveiksmīgā mēģinājumā izlauzties no cietuma (1)

Foto: AP/Scanpix

Kongo Demokrātiskās Republikas (KDR) galvaspilsētā Kinšasā vairāk nekā 120 cilvēki tikuši nogalināti masveida izlaušanās mēģinājumā no stingras drošības cietuma, ziņo ārvalstu mediji.

Liels skaits ieslodzīto masveidā mēģināja izkļūt no Makala Centrālcietuma 2. septembrī ap plkst. 2 pēc vietējā laika, žurnālistiem paziņoja KDR iekšlietu ministrs Žakmeins Šabani Lukū Bihango.

Pirmdienas rītā pēc brīdinājuma šāvieniem no lodēm miruši 24 ieslodzītie. Lielākā daļa pārējo nomira no nosmakšanas vai traumām, ko guva pūlī.

Bihango vēsta, ka pēc provizoriskajiem aprēķiniem miruši 129 cilvēki. Viņš savā oficiālajā paziņojumā arī norāda, ka izlaušanās mēģinājuma laikā tika izvarotas dažas sievietes, kā arī piebilda, ka 59 cilvēkiem tiek sniegta medicīniskā palīdzība.

Pirms septiņiem gadiem no šī paša cietuma, valstī lielākā cietuma, izbēga vismaz 4000 ieslodzīto.

Cietumam tuvumā dzīvojošie stāstīja, ka pirmdienas agrā rītā dzirdējuši šāvienus, bet žurnālistu mēģinājumus sasniegt vietu apturēja policisti, kuri bija bloķējuši piekļuvi teritorijai.

"No pulksten 1 vai 2 no rīta un līdz aptuveni 5 bija dzirdami šāvieni," ziņu aģentūrai AFP sacīja Daddi Soso, kurš dzīvo netālu no cietuma.

"Bija upuri, un ir cilvēki, kuriem izdevās aizbēgt," viņš sacīja, piebilstot, ka drošības spēki pēc incidenta no cietuma teritorijas izveduši līķus.

Bihango savā "X" kontā publicējis video no izlaušanās mēģinājuma, informējot par incidentu un upuru skaitu.

"Šī ir arī iespēja izteikt atzinību visiem drošības dienestiem, valsts policijai un armijai, kas ātri reaģēja un spēja ierobežot situāciju, novēršot bēgšanu," viņš sacīja.

"Jāpiebilst, ka cietumam patiešām tika nodarīti zaudējumi, tostarp zaudētas dzīvības, ievainoti cilvēki un radīti īpaši materiālie zaudējumi.

Diemžēl aizdegās administrācija un reģistru nodaļas."

Tiesību organizācijas aicinājušas veikt starptautisku izmeklēšanu par notikušo.

Publicētajos kadros pēc izlaušanās mēģinājuma, šķiet, redzams milzīgs caurums ķieģeļu sienā, pārogļotas ēkas, ugunsdzēsēji, kas strādā notikuma vietā, un deguši biroji, pa kura grīdām izmētāti papīri.

Makala cietumā ir 1500 ieslodzījuma vietu, taču tajā atradās vairāk nekā 14 000 ieslodzīto, ziņo AFP.

2020. gadā BBC runāja ar cietuma amatpersonu, kura atklāji, kā ieslodzītie cilvēki tajā mirst slikto apstākļu dēļ, tostarp pārtikas trūkuma un higiēnas apstākļu dēļ.

Tajā pašā laikā nesenā "Amnesty International" ziņojumā tika lēsts, ka cietumā atradās vairāk nekā 12 000 ieslodzīto, galvenokārt pirmstiesas apcietinātie. Arī šis ziņojums uzsvēra "šausminošos" apstākļus šajā iestādē.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu