Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

Zināms, kas notiek ar "Titānika" vraku

Foto: @ZBreakingNewz / X

Pirms 112 gadiem, ietriecoties aisbergā, nogrimis "Titāniks", kas bija devies savā pirmajā komerciālajā braucienā no Anglijas uz Ņujorku. Traģēdijā gāja bojā vairāk nekā 1500 cilvēku. Šobrīd vraka apsekošanā secināts, ka tas pakāpeniski okeāna dzelmē sadalās, vēsta raidorganizācija BBC.

Šā gada jūlijā un augustā uzņēmums "RMS Titanic", kam pieder vraks, apsekoja to, uzņemot vairāk nekā divus miljonus fotogrāfiju.

Apsekošanas laikā secināts, ka sadalās kuģa priekšgals, kas pēdējos divos gados zaudējis aptuveni 4,5 metrus no margām, bet kuģa kreisajā pusē izveidojusies liela plaisa.

Iepriekš veiktajās ekspedīcijās jau tika konstatēts, ka sabrūk virsnieku kajīšu labā borta daļa, iznīcinot, piemēram, tādus elementus kā kapteiņa vanna.

Tomēr vienlaikus tika atrasts arī kāds artefakts, kas tika uzskatīts par zudušu. Tā ir 1986. gadā bronzas statuja, ko sauca par Versaļas Diānu. Iepriekš tās atrašanā vieta nebija zināma, taču tagad tā ir atrasta atlūzu lauka  nogulsnēs, guļot ar seju uz augšu.

Statuja savulaik bija izstādīta "Titānika" pirmās klases atpūtas telpā, taču, kuģim sadaloties divās daļās un nogrimstot, tā pazuda okeāna dzelmē.

Vraka divi lielākie fragmenti atrodas nepilnus 650 kilometrus no Ņūfaundlendas krastiem gandrīz četru kilometru dziļumā. Vraks tika atrasts 1985.gadā un kopš tā laika ir piesaistījis ekspertu un tūristu interesi.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu