Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Aizliegs priekšvēlēšanu aģitācijā caur viltotiem sociālo mediju profiliem izmantot mākslīgo intelektu

Foto: JRdes/Shutterstock

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldību komisija otrdien, 3.septembrī, atbalstīja grozījumus Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā, nosakot, ka ir aizliegta automatizētu sistēmu lietošana, lai priekšvēlēšanu aģitāciju veiktu caur viltotiem sociālo mediju profiliem.

Atbalstītos grozījumus izstrādājusi komisijas izveidotā darba grupa.

Iepriekš Valsts kanceleja bija rosinājusi noteikt, ka aģitācijā ir aizliegts izmantot automātiski pārvaldītus vai automātiski kontrolētus tiešsaistes platformu kontus.

Šis priekšlikums netika atbalstīts, jo tas faktiski nozīmētu, ka nedrīkst izmantot vairāku platformu nodrošināto iespēju publicēt sociālo tīklu ierakstu uz noteiktu laiku, piemēram, naktī.

Tāpat komisijā tika atbalstīts darba grupas priekšlikums papildināt likumprojektu, nosakot, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks par mākslīgā intelekta sistēmas izmantošanas kārtības pārkāpumu, pieņem lēmumu aizliegt veikt turpmāko ar mākslīgā intelekta sistēmu radīta attiecīgā priekšvēlēšanu aģitācijas materiāla izplatīšanu.

Lai pieņemtu lēmumu, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam būs jāpieprasa eksperta vai citu lietpratēju atzinumu, izvērtējot attiecīgā lēmuma lietderību, izpildes iespējamību, kā arī lēmuma samērīgumu.

Komisijas sēdes laikā bija diskusijas par to, cik lielā mērā saturu var izmainīt, izmantojot mākslīgo intelektu. Vairāki sēdes dalībnieki norādīja, ka grozījumi attiektos uz video, runu, kas veidota, izmantojot mākslīgo intelektu. Uz tekstu tas neattiektos, jo arī pašlaik dažādas politiķu runas rada citi cilvēki.

Sabiedriskās politikas centra "Providus" direktore un vadošā pētniece Iveta Kažoka, runājot par politiskās reklāmas atzīmēšanu, kas veidota ar mākslīgo intelektu, norādīja, ka jau pašlaik bieži vien ir grūti saprast, vai tā ir apmaksāta reklāma, kas to ir apmaksājis, jo tas nav skaidri norādīts.

Kažoka akcentēja, ka jābūt skaidrai, nepārprotamai norādei, ka materiāls ir ģenerēts, izmantojot mākslīgo intelektu.

Uz sēdi bija aicināta ar kompānijas "META" pārstāve Vitnija Saldava, kura sacīja, ka jābūt skaidri noteiktam, kam jānorāda tas, ka materiāls izgatavots, izmantojot mākslīgo intelektu. "Piekrītam, ka autors ir tas, kuram ir jānorāda tas, kā veidots ir saturs," viņa teica.

Grozījumus rosinājis Valsts prezidenta Edgars Rinkēvičs, norādot, ka tiem vajadzētu būt saistošiem, sākot ar 2025.gada pašvaldību vēlēšanām.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu