Šodienas redaktors:
Dace Otomere

Privātajā bērnudārzā bērna prombūtni līdz piecām dienām varēs attaisnot vecāks (1)

Plāksne "Latvijas Republikas Ministru kabinets".
Plāksne "Latvijas Republikas Ministru kabinets". Foto: Zane Bitere/LETA

Bērna prombūtni veselības stāvokļa dēļ līdz piecām dienām privātā pirmsskolas izglītības iestādē varēs apliecināt arī bērna likumiskie pārstāvji, paredz šodien valdības pieņemtie noteikumi par Bērnu pieskatīšanas pakalpojumu. Tas mazināšot administratīvo slogu ārstiem.

Bērnu pieskatīšanas pakalpojums paredz atbalstu līdz 364 eiro par viena bērna pieskatīšanu. Pasākuma mērķis ir sniegt atbalstu pašvaldībām privātā pirmsskolas izglītības pakalpojuma un bērnu uzraudzības pakalpojuma iegādei, veicinot darba un ģimenes dzīves līdzsvarošanu un vienlīdzīgas iespējas visām ģimenēm.

Noteikumi paredz, ka pašvaldības atbalsts netiek piešķirts par dienām, kad bērns bez attaisnojoša iemesla neapmeklē privāto pirmsskolas izglītības iestādi. Šādā gadījumā pašvaldības atbalstu aprēķina proporcionāli apmeklējuma dienu skaitam.

Par attaisnojošu iemeslu uzskatāma bērna prombūtne veselības stāvokļa dēļ, ko apliecina ārsta izsniegta izziņa, vai citi gadījumi, par kuriem bērna likumiskie pārstāvji bērnudārzā rakstiski informējuši pirms plānotās prombūtnes, kas kopumā nav ilgāka par 60 dienām kalendāra gada laikā.

Bērna prombūtni veselības stāvokļa dēļ privātā bērnudārzā var apliecināt ar bērna likumiskā pārstāvja sniegto informāciju par saslimšanu uz laiku līdz piecām darbdienām, kamēr saslimšana, kas ir ilgāka par piecām darbdienām, ir jāapliecina ar ārsta izsniegtu izziņu.

Noteikumi arī paredz izmaiņas nosacījumos par iemesliem bērnu pieskatīšanas pakalpojumu sniegšanas priekšlaicīgai pārtraukšanai, piemēram, bērns tiek uzņemts pašvaldības bērnudārzā, notikusi bērna dzīvesvietas maiņa vai bērns uzsācis skolas gaitas pamatizglītības programmas apguvei.

Gadījumos, kad bērnam pieskatīšanas pakalpojumi netiek nodrošināti vismaz vienu gadu, šajā termiņa ieskaitot arī attaisnojošu prombūtni un minētos objektīvos iemeslus īsākam pakalpojumu saņemšanas termiņam, izmaksas par pakalpojuma nodrošināšanu sedz pašvaldība.

Ja bērnu pieskatīšanas pakalpojums bērnam nodrošināts mazāk par gadu, pašvaldība neizmantoto finansējumu var saglabāt nākamajam pakalpojuma saņēmējam.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu