Šodienas redaktors:
Dace Otomere

Venecuēlā izdots orderis opozīcijas prezidenta kandidāta aizturēšanai

Foto: RAUL ARBOLEDA/AFP

Venecuēlas tiesnesis pirmdien, 2.septembrī, pēc prokuratūras pieprasījuma izdeva orderi opozīcijas prezidenta amata kandidāta Edmundo Gonsalesa aizturēšanai, kuru opozīcija uzskata par 28.jūlijā notikušo prezidenta vēlēšanu uzvarētāju.

Tiesnesis ar jurisdikciju terorisma lietās izdeva orderi par vairākām apsūdzībām, tostarp amata uzurpāciju, kūdīšanu uz dumpi, sazvērestību un sabotāžu.

Prokurors Luiss Ernesto Duenjess bija nosūtījis vēstuli terorisma lietu tiesnesim, pieprasot aizturēšanas orderi par apsūdzībām, kas saistītas ar opozīcijas paziņojumiem, ka esošais valsts galva Nikolass Maduro nozadzis šīs vēlēšanas.

Venecuēlas Nacionālā vēlēšanu padome (CNE), kuras locekļu vairākums ir draudzīgi Maduro, ir pasludinājusi viņu par vēlēšanu uzvarētāju. Šo rezultātu tomēr apstrīd opozīcija un liela daļa starptautiskās sabiedrības.

ASV, Eiropas Savienība un vairākas Latīņamerikas valstis ir atteikušās atzīt CNE paziņoto vēlēšanu iznākumu, kamēr nav publicēti detalizēti balsošanas rezultāti.

CNE ir paziņojusi, ka nevarot publicēt rezultātu sadalījumu pa vēlēšanu iecirkņiem, jo esot kļuvusi par kiberuzbrukuma upuri. Novērotāji tomēr uzskata, ka nav nekādu pierādījumu par šādu kiberuzbrukumu un tas ir tikai aizbildinājums, lai nepublicētu balsošanas rezultātus.

Opozīcija apgalvo, ka tās veiktais vēlēšanu iecirkņu rezultātu apkopojums liecina, ka Gonsaless ieguvis vairāk nekā divas trešdaļas balsu.

Starp Gonsalesam izvirzītajām apsūdzībām ir valsts amata "uzurpācija", publiska dokumenta "viltošana", kūdīšana uz nepakļaušanos, sabotāža, un "biedrošanās" ar organizēto noziedzību un "terorisma" finansētājiem.

Bijušais diplomāts Gonsaless, kurš neilgi pirms vēlēšanām kļuva par kandidātu opozīcijas līderes Marijas Korinas Mačado vietā, pēc vēlēšanām slēpjas no varas iestādēm un ir ignorējis trīs uzaicinājumus ierasties prokuratūrā. Maduro ir pieprasījis Gonsalesa un Mačado aizturēšanu.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu