Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

"Hamās": Ķīlnieki atgriezīsies "zārkos", ja Izraēla turpinās militāru spiedienu

Foto: Leo Correa/AP

Palestīniešu teroristu grupējuma "Hamās" bruņotais spārns "Ezedina al Kasama brigādes" pirmdien, 2.septembrī, paziņoja, ka ķīlnieki atgriezīsies Izraēlā "zārkos", ja Izraēlas militārais spiediens turpināsies.

"[Izraēlas premjerministra Benjamina] Netanjahu uzstājība atbrīvot gūstekņus ar militāru spiedienu, nevis noslēdzot vienošanos, nozīmē, ka viņi atgriezīsies pie savām ģimenēm zārkos," paziņoja "Ezedina al Kasama brigāžu" preses sekretārs Abu Obeida.

"Modžahediem, kas norīkoti apsargāt gūstekņus, tika izdotas jaunas instrukcijas par to, ko darīt ar viņiem, ja okupācijas armija tuvojas viņu apcietinājuma vietai," sacīja Abu Obeida.

Ķīlnieku jautājums saasinājās nedēļas nogalē, kad Izraēlas armija tunelī Gazas joslas dienvidos atrada sešu "Hamās" sagūstīto cilvēku mirstīgās atliekas.

Armijas preses sekretārs Nadavs Šošani svētdien žurnālistiem sacīja, ka saskaņā ar sākotnējo novērtējumu ķīlniekus brutāli nogalināja "Hamās" teroristi. Viņš uzsvēra, ka tunelī apšaude nenotika, un "Hamās" apgalvojumi, ka ķīlnieku nāvē vainojami Izraēlas spēki, ir nepatiesi.

ASV kopā ar Ēģipti un Kataru mēnešiem ilgi cenšas panākt vienošanos starp Izraēlu un "Hamās" par pamieru un ķīlnieku atbrīvošanu.

Pērnā gada 7.oktobrī slaktiņā, ko Izraēlā sarīkoja grupējums "Hamās", teroristi noslepkavoja aptuveni 1160 cilvēkus, pamatā civilpersonas, un sagrāba apmēram 250 ķīlniekus. Tiek lēsts, ka teroristu rokās Gazas joslā vēl atrodas aptuveni 100 ķīlnieki, no kuriem vismaz trešdaļa tiek uzskatīta par mirušiem.

Dažus ķīlniekus armijai izdevies atbrīvot, bet daži citi atrasti jau miruši. Lielākā daļa pārējo tika atbrīvoti apmaiņā pret Izraēlas cietumos esošajiem palestīniešu teroristiem.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu