Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

VIDEO Neraugoties uz Starptautiskās Krimināltiesas aresta orderi, Mongolijā sagaida Putinu (6)

Foto: AP/Scanpix

Krievijas diktators Vladimirs Putins 2. septembrī ieradies Mongolijā, vēsta Krievijas izdevums "Meduza". Ņemot vērā, ka Mongolija ir Starptautiskās Krimināltiesas (SKT) dalībvalsts un SKT izdevusi Putina aresta orderi, valsts likumsargiem kara noziedznieku vajadzētu arestēt.

Putina lidmašīna 2. septembrī nosēdās Mongolijas galvaspilsētā Ulanbatorā. 

Diktatora vizīte Mongolijā ilgs divas dienas. Sagaidāms, ka 3. septembrī viņš tiksies ar Mongolijas prezidentu Uhnāgīnu Hurelsuhu, parakstīs virkni dokumentu un noliks ziedus pie Girogija Žukova pieminekļa.

Tā ir pirmā reize, kad Putins devies uz valsti, kas ratificējusi SKT dibināšanas līgumu - Romas statūtus, kopš Hāgā bāzētā tiesa 2023.gada martā izdeva orderi viņa aizturēšanai saistībā ar Ukrainas bērnu nelikumīgu deportāciju.

Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka Kremlī nav nekādu pārdzīvojumu saistībā ar diktatora vizīti Mongolijā. 

Ukraina piektdien aicināja Mongoliju aizturēt Putinu, kad viņš nākamnedēļ apmeklēs valsti.

"Ukrainas puse cer, ka Mongolijas valdība apzinās, ka Vladimirs Putins ir kara noziedznieks," paziņoja Ārlietu ministrija, piebilstot, ka "mēs aicinām Mongolijas varas iestādes izpildīt saistošo starptautisko aresta orderi".

Mongolija Romas Statūtu līgumu parakstīja 2000.gadā un ratificēja 2002.gadā.

Kremlis paziņoja, ka Putins 3.septembrī dosies uz kaimiņos esošo Mongoliju, lai atzīmētu "85. gadadienu kopš padomju un mongoļu spēku kopīgās uzvaras pār japāņu militāristiem pie Halhingolas upes".

Kauja notika 1939.gadā, kad japāņi okupēja netālo Mandžūriju.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu