Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Ieroču žvadzināšana turpinās: Kremlis mainīs kodolieroču pielietošanas kārtību (2)

Foto: AP/Scanpix

Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs 1. septembrī paziņojis, ka, reaģējot uz Ukrainas kara eskalāciju, Krievija veiks izmaiņas kodolieroču pielietošanas doktrīnā, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Pašreizējā 2020. gadā pieņemtā doktrīna paredz, ka Krievija drīkst pielietot kodolieročus ienaidnieka kodoluzbrukuma vai konvenciāla uzbrukuma gadījumā. Tomēr daži Kremlim pietuvinātie militārie analītiķi ieteikuši pazemināt kodolieroču izmantošanas latiņu, lai "apskaidrotu" Krievijas ienaidniekus.

Krievijas diktators Vladimirs Putins 2024. gada jūnijā norādīja, ka kodoldoktrīna ir instruments, kas var izmainīties atkarībā no notikumiem pasaulē. Rjabkova komentāri svētdien bija tiešākais apliecinājums tam, ka doktrīnā tiks veiktas izmaiņas.

"Darbs progresē un ir skaidra apņēmība veikt izmaiņas," teica Rjabkovs. Viņš norādīja, ka šis lēmums saistīts ar "Rietumu pretinieku īstenoto eskalāciju" saistībā ar karu Ukrainā.

Ārlietu ministra vietnieks neprecizēja, kad izmaiņas tiks pabeigtas. 

Putins Krievijas iebrukuma Ukrainā pirmajā dienā teica, ka visi, kas centīsies novērst iebrukumu, cietīs "vēl vēsturē nepieredzētas sekas". Kopš tā laika viņš veicis vairākus paziņojumus, kurus Rietumvalstu līderi uztver kā kodoldraudus.  

Putina draudi nav atturējuši ASV un cietus Rietumu sabiedrotos militāri atbalstīt Ukrainu – līdz šim piegādāti tanki, tālās darbības rādiusa raķetes un iznīcinātāji F-16.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu