Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

"Krievijas spiegu valis" Hvaldimirs atrasts miris (5)

Foto: AFP/SCANPIX

Baltvalis Hvaldimirs, kurš tiek uzskatīts par Krievijas "spiegu vali", atrasts miris pie Norvēģijas krasta, vēsta raidsabiedrība BBC. 

Baltvaļa līķis atrasts pie Norvēģijas dienvidrietumu pilsētas Risavīkas un nogādāts tuvējā ostā izmeklēšanai. To atradusi organizācija "Marine Mind", kas vaļa kustību sekojusi vairāku gadu garumā.

Vaļu tēviņš pirmo reizi tika pamanīts 2019. gadā pie Norvēģijas ziemeļu krastiem iemauktos ar uzrakstu "Sanktpēterburgas īpašums". Tas veicinājis spekulācijas, ka vali apmācījuši Kremļa aģenti. Eksperti norāda, ka kaut kas tāds nav noticis pirmo reizi.

Pēc atklājuma Norvēģijas vietējā izlūkdienesti sākuši izmeklēšanu un vēlāk paziņoja, ka vali, visticamāk, apmācījusi Krievijas armija, jo viņš izskatījās pieradis pie cilvēkiem.

Vietējie iedzīvotāji valim devuši vārdu Hvaldimirs, apvienojot norvēģu valodas vārdu "hval", kas apzīmē vali, un Krievijas diktatora Vladimira Putina vārdu. 

Maskava šīs baumas nav komentējusi un noraidījusi apgalvojumus, ka tā spiegošanas nolūkos izmanto vaļus. 

"Marine Mind" dibinātājs Sebastians Strands norāda, ka Hvaldimira nāves cēlonis nav zināms un uz viņa līķa nav redzamas ievainojumu pēdas. 

Hvaldimirs bijis jauns – viņa vecums bija 15 gadi, bet baltvaļu mūža ilgums var sasniegt 60 gadus. 

Krievija iepriekš militāros nolūkos ir apmācījusi jūras zīdītājus, piemēram, delfīnus.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu