Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

"Lielāks par pašu Olimpu". Okeanogrāfi atklāj zemūdens kalnu

Foto: Francisco Glez/Shutterstock

Četri viens otram sakrauti debesskrāpji, no kuriem katrs ir tikpat augsts kā pasaules augstākā ēka Halīfa tornis jeb Burdžhalīfa. Tik augsts ir zemūdens kalns, ko nesen atklāja un kartēja Šmita Okeāna institūta Kalifornijā vadītie okeanogrāfi, vēsta CNN.

Zemūdens kalns atrodas Klusajā okeānā 1448 kilometru attālumā no Čīles krastiem. Tas ir 3109 metru augsts un ir daļa no zemūdens kalnu grēdas, kurā atrodas sūkļu dārzi, seni koraļļi un retas jūras sugas, tostarp pirmo reizi nofilmēts kalmāra veids.

Okeanogrāfi lēš, ka visā pasaulē ir vismaz 100 000 zemūdens kalnu, kas ir augstāki par 1000 metriem. Tās ir nozīmīgas dzīvotnes dažādām sugām.

Jaunie kartētie zemūdens kalni ir lielāki par Olimpa kalnu Grieķijā, kas ir 2917 metrus augsts, mazāki par Japānas Fudži kalnu, kas ir 3776 metrus augsts, un gandrīz četras reizes augstāki par Burdžhalīfa augstumu, kas ir 830 metrus garš. 

Pētnieki zemūdens kalna grēdā dokumentējuši spokaini baltus ''Kaspera" astoņkājus, un tā ir pirmā reize, kad šis dziļi dzīvojošais galvkājis ir novērots Klusā okeāna dienvidu daļā.

Pētnieku komanda arī pirmo reizi nofilmēja dzīvu "Promachoteuthis" kalmāru, kas pazīstams tikai no dažiem savāktiem eksemplāriem.

Sīkāka informācija par jaunatklātajām sugām tiks nodota projektam "Ocean Census", kura mērķis ir reģistrēt pasaules okeānos slēpto jūras dzīvi. Nākamo desmit gadu laikā plānots  apzināt 100 000 nezināmu sugu, ļaujot zinātniekiem labāk izprast un aizsargāt dziļjūras ekosistēmu.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu