Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis

VIDEO Kolēģis darba laikā lieto alkoholu. Kā rīkoties?

Foto: Ekrānuzņēmums no "Ceturtās studijas" sižeta

Latvijas Televīzijas raidījuma "4. studija" skatītāja novērojusi, ka viņas kolēģis darba laikā mēdz lietot alkoholiskos dzērienus, kas atspoguļojas arī viņa uzvedībā. Kā rīkoties šādās situācijās? 

"Ir pat grūti novērtēt, vai ir dzēris, jo alkohola smakas nav, bet pēc kustības un runas redzams, ka kaut kas riktīgi nav," raksta Ināra. 

Valsts darba inspekcijas Klientu atbalsta nodaļas vadītāja Dace Stivriņa norāda, ka ne Darba likums, ne Darba aizsardzības normatīvie akti neregulē šādas situācijas un neparedz, kā tādās rīkoties. 

Tomēr par darba kārtību iestādē atbild darba devējs, tāpēc viņam iekšējos normatīvajos aktos jānosaka, ko darbinieki drīkst un nedrīkst darīt. Pārkāpumu gadījumā darbiniekiem jāziņo darba devējam, un viņam uz tiem jāreaģē. 

"Darba devējs var vērsties pie darbiniekiem, kas atrodas alkohola reibumā vai lieto alkoholu. Pirmām kārtām var pieprasīt paskaidrojumu no nodarbinātā, kā arī lemt par sodu – rājienu, ja tas notiek pirmo reizi. Tāpat darba devējs nodarbināto var nosūtīt uz ārstniecības iestādi, lai noteiktu, cik liela alkohola koncentrācija ir asinīs."

Piespiedu kārtā darbinieku uz ārstniecības iestādi sūtīt gan nedrīkst. 

Ja situācija kļūst kritiska un apdraud darba kārtību, tad var izsaukt pašvaldības policiju, kuras rīcībā ir atbilstoši alkometri. Ja šādi gadījumi atkārtojas, tas uzskatāms par rupju pārkāpumu un darba devējs var lemt par darba attiecību pārtraukšanu. 

Video: "4. studijas" sižets

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu