Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Medijs: Ukrainā avarējušo F-16, iespējams, notriekušas "Patriot" raķetes (4)

Foto: AP/Scanpix

Krievijas plašajā raķešu un dronu uzbrukumā 26. augustā Ukrainā avarējis ASV ražotais iznīcinātājs F-16, avārijas faktu Kijiva apstiprināja 28. augustā. Atsaucoties uz avārijas izmeklēšanā iesaistītu Rietumvalstu amatpersonu, ASV izdevums "The New York Times" ziņo, ka, iespējams, lidmašīnu nejauši notriekuši paši ukraiņi ar "Patriot" sistēmas raķetēm. 

Iespējams, Ukrainas pretgaisa aizsardzības sistēmas okupantu uzbrukuma laikā to kļūdaini noturējušas par ienaidnieka lidaparātu. NYT avots gan norāda, ka tehniskas problēmas un pilota kļūme nav izslēgtas. 

Tikai dienu pēc tam, kad Ukrainas ģenerālštābs paziņoja par F-16 zaudējumu, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis atlaida Gaisa spēku komandieri Mikola Oleščuku. Viņš nenosauca atlaišanas iemeslu, taču minēja, ka militārajai vadībai jābūt "stiprai". 

Lidmašīna avarēja 26. augustā, Krievijas masveida raķešu un dronu uzbrukuma laikā. Bojā gāja ukraiņu pilots Oleksijs Mess.

Militārie eksperti uzsver, ka šādos uzbrukumos karojošajām pusēm risks kļūdaini notriekt savus militāros objektus ir sevišķi augsts.   

"Ir grūti noteikt, kurš ir tavā pusē un kurš nav – it īpaši, ja apkārt lido raķetes," izdevumam norādīja Vašingtonas domnīcas "Stratēģisko un starptautisko pētījumu centrs" vecākais padomnieks Marks Kancians. 

Ģenerālštābs paziņojumā par lidmašīnas avāriju minēja tikai to, ka lidmašīna zaudēja sakarus. Plašāk par avārijas apstākļiem nekas netika teikts.

"Gaisa kaujas laikā F-16 lidmašīnas demonstrēja savu augsto efektivitāti, ar borta ieročiem tika notriektas četras ienaidnieka spārnotās raķetes. Dodoties uz nākamo mērķi, tika zaudēti sakari ar vienu no lidmašīnām. Kā vēlāk izrādījās, lidmašīna avarēja, pilots gāja bojā," teikts ģenerālštāba paziņojumā.

"Lidot ar šīm lidmašīnām ir ļoti riskanti," teica "Stratēģisko un starptautisko pētījumu centra" vecākais pētnieks Bens Berijs. 

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu