Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Medijs: Putins saņēmis garantiju, ka SKT dalībvalstī Mongolijā netiks arestēts (5)

Foto: AP/Scanpix

Krievijas diktators Vladimirs Putins pirms vizītes Mongolijā saņēmis garantijas, ka netiks aizturēts. Ņemot vērā, ka Mongolija ir Starptautiskās Krimināltiesas (SKT) dalībvalsts un no tās tiek sagaidīts, ka Putins valsts teritorijā tiks aizturēts, SKT valsti varētu sodīt, vēsta ASV izdevums "Bloomberg". 

Šos jaunumus izdevumam pavēstījuši divi ar vizītes organizēšanu saistīti avoti. 

Par Putina aresta riskiem Mongolijā publiski runājis arī Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, norādot, ka "tādu problēmu nav". 

Mongolijas prezidenta kancelejas, premjerministra biroja un ārlietu ministrijas pārstāvji šo informāciju nav komentējuši.

"Aizturēšanas riska nav. Pirms jebkādiem ārvalstu braucieniem tiek saskaņots viss sarunu formāta klāsts, un uzņemošā valsts sniedz simtprocentīgas garantijas, ka netiks aizturēts ne Putins, ne kāds no Krievijas delegātiem," norādīja Kremlim pietuvinātais "politiskais konsultants" Sergejs Markovs.

Jau ziņots, ka Putins vizītē dosies nākamnedēļ.

Tā būs pirmā reize, kad Putins dosies uz valsti, kas ratificējusi SKT dibināšanas līgumu - Romas statūtus, kopš Hāgā bāzētā tiesa 2023.gada martā izdeva orderi viņa aizturēšanai saistībā ar Ukrainas bērnu nelikumīgu deportāciju.

Mongolija Romas Statūtu līgumu parakstīja 2000.gadā un ratificēja 2002.gadā.

Kremlis paziņoja, ka Putins 3.septembrī dosies uz kaimiņos esošo Mongoliju, lai atzīmētu "85.gadadienu kopš padomju un mongoļu spēku kopīgās uzvaras pār japāņu militāristiem pie Halhingolas upes".

Kauja notika 1939.gadā, kad japāņi okupēja netālo Mandžūriju.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu