Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

F-16 avārija Ukrainā: bojā gājis augsta ranga ukraiņu pilots

Foto: @IntlCablesNet/"X"

Krievijas plašajā raķešu un dronu uzbrukumā 26. augustā Ukrainā avarējis ASV ražotais iznīcinātājs F-16. Avārijā bojā gājis augsta ranga ukraiņu pilots ar segvārdu "Moonfish", vēsta raidsabiedrība CNN. 

Avārijas faktu un pilota nāvi raidsabiedrībai apstiprinājis kāds anonīms avots Ukrainas aizsardzības spēkos. Avots norāda, ka ukraiņu amatpersonu vidū nepastāv uzskats, ka avārija bijusi pilota vaina. 

Avots norāda, ka "Moonfish", īstajā vārdā Oleksijs Mess, avārijā bojā gājis pēc tam, kad "centies atvairīt vienu no lielākajiem Krievijas gaisa uzbrukumiem Ukrainā". Viņš apbedīts ceturtdien, 29. augustā.

Avots norāda, ka avārijas apstākļi tiek izmeklēti, izmeklēšanas procesā tikšot piesaistīti starptautiskie eksperti. 

Mesa nāve ir smags trieciens Ukrainai – pirmie F-16 valstī tika piegādāti augusta sākumā un Mess bija viens no dažiem pilotiem, kas tika apmācīts tos vadīt.

Jau ziņots, ka saskaņā ar sākotnējiem datiem iznīcinātāju nav notriekuši okupanti – avārija, iespējams, tomēr notikusi pilota kļūdas dēļ. 

Ukrainas Gaisa spēku pavēlniecība nav ziņojusi par avāriju. ASV Pentagons ukraiņiem lūdzis komentāru.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis 27. augustā paziņoja, ka Ukraina pēdējā Krievijas raķešu un dronu masveida uzbrukuma laikā izmantoja reaktīvos iznīcinātājus F-16, lai notriektu raķetes.

"Pēdējā masveida Krievijas uzbrukuma laikā Ukraina izmantoja F-16, lai notriektu raķetes," forumā "Ukraina 2024. Neatkarība" pavēstīja Zelenskis.

"F-16 uzrādīja ļoti labus rezultātus. Šī milzīgā kombinētā uzbrukuma Ukrainai ietvaros mēs ar F-16 notriecām dažas raķetes. Un mēs pateicamies saviem partneriem par to, ka viņi mums nodrošināja F-16," sacīja Zelenskis.

Krievija pirmdien veica triecienu ar droniem un raķetēm daudziem Ukrainas reģioniem. Triecienā cieta civilās infrastruktūras objekti.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu