Šodienas redaktors:
Dace Otomere

Šveice kritiski vērtē un nosoda ECT spriedumu par klimata pārmaiņu novēršanu

Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Šveices valdība nosodījusi Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) spriedumu, ar kuru atzīts, ka Berne nedarot pietiekami, lai novērstu klimata pārmaiņas.

Ar ECT aprīlī taisīto spriedumu Šveice kļuvusi par pirmo valsti, kura sodīta par nepietiekami rīcību, lai novērstu klimata pārmaiņas.

Tiesa atzina, ka Šveice tādējādi pārkāpusi Eiropas Cilvēktiesību konvencijas 8.pantu, kas garantē tiesības uz privātās un ģimenes dzīves neaizskaramību.

Spriedums pieņemts, pamatojoties uz Šveices senioru savienības par klimata aizsardzību prasību.

Šajā organizācijā ir 2500 biedru - sievietes, kuru vidējais vecums ir 73 gadi.

Organizācija pieprasa, lai esošā klimata saglabāšana tiktu atzīta par cilvēktiesībām, un apgalvo, ka Šveices valdības nespēja mīkstināt klimata pārmaiņu sekas atstājot negatīvu iespaidu uz tās biedru dzīvi un veselību.

Pēc šī sprieduma nacionālkonservatīvā Šveices Tautas partija (SVP) pieprasīja valsts izstāšanos no Eiropas Padomes.

Vēlāk abas parlamenta palātas nobalsoja par ECT sprieduma noraidīšanu.

Šveices valdība trešdien pārrunāja spriedumu un tā sekas.

Valdības izplatītajā paziņojumā teikts, ka Šveice joprojām ir "uzticīga dalībai Eiropas Padomē un Eiropas Cilvēktiesību konvencijas sistēmai".

Tomēr, tāpat kā parlaments, tā kritiski vērtē konvencijas interpretāciju attiecībā uz klimata pārmaiņām, norādījusi valdība.

Valdība uzsvērusi, ka nepiekrīt tiesas plašajai konvencijas interpretācijai un ka šis precedents nedrīkst paplašināt konvencijas normas.

Vienlaikus valdība paudusi viedokli, ka Šveice izpilda tās prasības, kādas pieprasa ECT spriedums, norādot, ka tiesa nav ņēmusi vērā likumu par siltumnīcefekta gāzu izmešu ierobežošanu, kas pieņemts 15.martā.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu