Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Pāvela Durova bijusī partnere apsūdz "Telegram" dibinātāju par vardarbību un bērnu uzturlīdzekļu nemaksāšanu

Pāvels Durovs.
Pāvels Durovs. Foto: AP/Scanpix

Pāvels Durovs, miljardieris un lietotnes "Telegram" dibinātājs, kurš sestdien tika arestēts Francijā un trešdien tika nogādāts Parīzes tiesā, ir arī aizdomās turamais krimināllietā Šveicē, ziņo "Forbes".

Lietu iesniegusi viņa bijusī partnere Irina Bolgara, kura apgalvo, ka viņai ar Durovu ir trīs bērni.

Kriminālsūdzībā Ženēvā, kas iesniegta 2023. gada martā, tiek apgalvots, ka Durovs bijis fiziski vardarbīgs pret vienu no savām trim atvasēm.

Drīz pēc tam Bolgara iesniedza arī civillietu par bērnu aizbildnību.

Abas lietas tika iesniegtas dažus mēnešus pēc tam, kad, kā apgalvo Bolgara, Durovs pārtraucis viņai maksāt uzturlīdzekļus par bērniem. Līdz tam Durovs bērnu mātei maksājis 150 000 eiro mēnesī, teikts tiesas dokumentos.

Ženēvas prokuratūra sākotnēji atteicās izvirzīt kriminālapsūdzību pret Durovu, jo Bolgaras iesniegums tika saņemts vairāk nekā trīs mēnešus pēc pēdējā iespējamā fiziskās vardarbības gadījuma.

2023. gada maijā Bolgara iesniedza apelāciju, un tiesa pagājušā gada oktobrī atļāva lietu virzīt uz priekšu.

Saskaņā ar Ženēvas tiesas amatpersonas teikto, lietā tiek apgalvots, ka Durovs no 2021. līdz 2022. gadam piecas reizes nodarījis pāri savam jaunākajam dēlam, kurš dzimis 2017. gada septembrī.

Incidentos, iespējams, rezultējās ar dažāda veida pāridarījumiem, tostarp smadzeņu satricinājumu.

Kā apgalvo apsūdzība, starp Bolgaru un Durovu notikusī sarakste 2021. gada novembrī, kā arī medicīniskā izziņa no 2023. gada aprīļa, apliecina, ka bērns turpināja ciest no trauksmes un vardarbības dēļ viņam bija miega traucējumi.

Durova pārstāvis atteicās komentēt apsūdzības. Bolgaras advokāts apstiprināja, ka Bolgara un viņas trīs bērni ir iesaistīti civillietā, taču atteicās komentēt kriminālapsūdzību.

Šveices likumu dēļ Durovs, Bolgara un viņu bērni krimināllietā netiek nosaukti vārdos, taču ir vairākas specifiskas detaļas, kas apstiprina Durova identitāti, tostarp viņa bērnu dzimšanas gadi, civilās bērna aizbildnības lietas numurs un Durova dzīvesvieta Arābu Emirātos.

Bolgara advokāts žurnālam "Forbes" apstiprināja, ka viņa arī 2024. gada jūnijā iesniegusi civillietu saistībā ar bērnu uzturlīdzekļu nemaksāšanu pret Durovu, kas joprojām turpinās.

Durovs izveidoja "Telegram" 2013.gadā pēc tam, kad viņa pirmais projekts - Krievijas sociālais tīkls "VKontakte" (VK) - saskārās ar grūtībām, kurās viņš vainoja Kremli. Viņš 2014.gadā pameta Krieviju.

"Telegram" ir kļuvis ārkārtīgi populārs, daļēji pateicoties tam, ka tā ziņojumapmaiņas kanālos ir viegli skatīties un publicēt videoklipus.

Taču kritiķi norāda, ka tajā bieži vien tiek izvietots nelikumīgs saturs, sākot ar ekstrēmiem seksuāliem attēliem, dezinformāciju un arī narkotiku iegādes pakalpojumiem.

"Telegram" dibinātājs sestdien tika aizturēts Parīzes Le Buržē lidostā, kad ar privāto lidmašīnu bija ieradies no Azerbaidžānas galvaspilsētas Baku.

Durovs tiek apsūdzēts, ka nav veicis pasākumus, lai ierobežotu savas platformas noziedzīgu izmantošanu.

Parīzes prokuratūra otrdien paziņoja, ka izmeklēšanas tiesnesis pirmdienas vakarā Durova aizturēšanas termiņu pagarinājis līdz 48 stundām. Pēc tam varasiestādēm viņš ir jāatbrīvo vai jāizvirza apsūdzības, teikts agrākajā prokuratūras paziņojumā.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu