Šodienas redaktors:
Dace Otomere

Zēns muzeja apmeklējuma laikā nejauši sasitis 3500 gadus vecu burku

Foto: @eyeonGlobe_/ X

Izraēlā, Hehtas muzejā, kāds četrus gadus vecs zēns nejauši sasitis 3500 gadus vecu burku. Tā esot bijis rets un neskarts artefakts vēl no bronzas laikmeta, vēsta raidorganizācija BBC.

Artefakts bija izlikts apskatei pie muzeja ieejas bez norobežojošā stikla, jo muzejs uzskatījis, ka arheoloģisko atradumu eksponēšanā "bez šķēršļiem" ir "sava veida šarms".

Kā taisnojās zēna tēvs, viņa dēls esot "nedaudz pavilcis burku", jo gribējis zināt, kas tajā ir iekšā. Rezultātā tā nokritusi un saplīsusi.

Muzeja pārstāve Lihli Lazlo atzīst, ka mēdz būt gadījumi, kad ekspozīcijas objekti tiek sabojāti apzināti, un muzejs pret šādiem gadījumiem izturas ļoti stingri, tostarp iesaistot policiju. Šis gan neesot bijis tāds gadījums.

Šobrīd ir norīkots speciālists, kas burku restaurēs, lai tā pēc iespējas ātrāk atgrieztos "savā vietā".

Neskatoties uz notikušo incidentu, muzejs plāno turpināt objektus izlikt bez norobežojošā stikla.

BBC vēsta, ka sākotnēji burka, visticamāk, bija paredzēta vietējo produktu, piemēram, vīna un olīveļļas, pārvadāšanai. Tā radās pirms Bībeles ķēniņa Dāvida un ķēniņa Salamana laikiem un ir raksturīga Kanaānas reģionam Vidusjūras austrumu piekrastei.

Līdzīgi keramikas izstrādājumi, kas atrasti arheoloģiskajos izrakumos, bieži vien ir sasisti vai nepilnīgi, tāpēc šī burka tiek uzskatīta par retu atradumu, jo tā bijusi neskarta.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu