Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

VIDEO Krievijas televīzijas tiešraidē propagandists kritizē krievu armiju. Izceļas asas diskusijas (14)

Foto: Ekrānuzņēmums no video/Apollo.lv kolāža

Otrdien Krievijas valsts televīzijas tiešraidē noticis neparasts gadījums. Proti, viens no Kremļa propagandistiem – bijušais Krievijas ārlietu ministra vietnieks Andrejs Fjodorovs – sācis asi kritizēt Krievijas okupantu armijas varējumu Ukrainā un Kurskas apgabalā. Raidījuma vadītāji un citi viesi mēģināja pārkliegt Fjodorova kritiku.

Krievijas propagandas kanālā NTV otrdien pārraidīja kārtējo diskusiju šovu, kurā sapulcējušies propagandisti un kara "eksperti', izplatot Kremļa naratīvu televīzijas skatītājiem.

Parasti šajā un līdzīgos raidījumos viss notiek pēc Putina plāna. Piemēram, mēģina iestāstīt par Krievijas armijas varenumu, panākumiem Ukrainā un to, cik "slikti" klājas "ļaunajos" Rietumos. Tomēr vakar noticis kaut kas pretējs – televīzijas tiešraidē bijušais Krievijas ārlietu ministra vietnieks Fjodorovs asi kritizējis Krievijas armijas spējas.

"Neaizmirsīsim, ka Ukrainas karavīri jau 21 dienu atrodas Kurskas apgabalā," saka Fjodorovs. Viņu uzreiz pārtrauca viens no raidījuma vadītājiem, vaicājot, vai viņš skaita šīs dienas.

"Jā, es tās skaitu, jo tas ir apkaunojums," raidījuma vadītājam atbild Fjodorovs. Viens no vadītājiem uzreiz mēģina pārkliegt viņa teikto, smīkņādams pasakot, ka viņš ir vietējais skaitītājs.

"Gribu atgādināt, ka pēc 84 dienām apritēs 1000 dienas [kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma sākuma Ukrainā]. Tas ir apkaunojums!" turpina Fjodorovs.

Vadītājs atkal zibenīgi cenšas iejaukties viņa sakāmajā, uzsverot, ka tas ir tikai "viņa personīgais viedoklis", vienlaikus atkal pasmīkņā, pajautājot, vai viņam to lika pateikt "biedri no Kijivas".

Bijušais Krievijas ārlietu ministra vietnieks pēc tam gremdējas atmiņās par Otro pasaules karu, kurā cīnījās arī viņa tēvs. Viņš uzsver, ka arī viņa tēvam būtu kauns par to, kā šobrīd darbojas Krievijas armija.

Fjodorovu kārtējo reizi mēģina pārtraukt citi propagandisti, taču viņš turpina sakāmo.

"Vēlreiz atkārtošu, ka diemžēl mēs lolojam ilūzijas pret Ukrainu – ka viss tur sabrūk un tamlīdzīgi. Atvainojiet, taču šis [ukraiņu ražotais] turboreaktīvais drons "Paļjaņica", kuru jau ražo, spēj aizlidot aptuveni 560 kilometru," uztraucas propagandists Fjodorovs.

Viņš atzīmē, ka ukraiņi šobrīd ražo arī citus dronus, kas spēj aizlidot 2000 kilometru attālumā, brīdinot, ka drīzumā tie uzbruks Krievijas rūpnīcām Urālos.

Ukraiņu ražotais "Paļjaņica" drons.
Ukraiņu ražotais "Paļjaņica" drons. Foto: United24/X

Video: Zelenskis un citi paziņo par "Paļjaņicas" dronu

"Rostova, Belgoroda, Kurska, Jaroslava, Saratova, Engelsa – tie visi ir piemēri tam, kas [jau] notiek," brīdina propagandists. 

Viņu pārtrauc viens no raidījuma vadītājiem, apgalvojot, ka minētajās pilsētās uzbrukumus veikuši "vietējie sabotieri". Izceļas asa diskusija. 

"Kādi sabotieri? Rostovā un Saratovā?" vaicā Fjodorovs. "Tādi sabotieri kā jūs!" atbild raidījuma vadītājs. Fjodorovs joprojām neizpratnē, kā Saratovā var būt "vietējie sabotieri" un veikt šādus uzbrukumus. Diskusijās iesaistās arī citi propagandisti.

Pēc mirkļa Fjodorovs vēlreiz pabrīdina – pret ukraiņu droniem jāizturas nopietni. Viens no vadītājiem manāmi aizsvilstas.

"Ko jūs iesakāt? Aizsūtīt visu "piekto kolonnu" uz cietumiem, savākt visus Krievijas bruņotos spēkus un tāpat kā tavs tēvs kā buldozeriem izbraukt visur cauri – diennakts laikā cauri Polijai un Baltkrievijai līdz Berlīnei? Un pa ceļam iznīcināt visu, sakot, "lūk, Andrej Vladimirovič, mēs uzvarējām! Miljons atlieku pielipušas pie mūsu kājām, taču mēs uzvarējām! Tas ir tas, ko jūs iesakāt?" dusmojas viens no raidījuma vadītājiem. 

Tālāk norit saruna par PSRS armiju Otrajā pasaules karā. Propagandists Fjodorovs uzskata, ka Krievijas armijas varējumu Ukrainā vajag salīdzināt ar PSRS armijas paveikto Otrajā pasaules karā. Pārējie propagandisti viņam nepiekrīt.

Tad diskusijā iejaucas vēl viens propagandists, kladzinot, ka Krievijai vajag atjaunot SMERŠ [PSRS Sarkanās armijas pretizlūkošanas pārvaldi], lai likvidētu piekto kolonnu.

Fjodorovs viņu pārtrauc, sakot, ka Krievijai jau bija savs SMERŠ – algotņu grupējums "Wagner". 

Tālāk jau propagandistu vidū sākas tirgus cienīgas sarunas, vienam otru mēģinot pārbļaut. 

Video: Propagandists Fjodorovs kritizē Krievijas armiju (krievu valodā ar subtitriem angļu valodā). 

Kā ziņots, Ukrainas armija uzbrukumu Kurskas apgabalā sāka 6.augustā, pārraujot krievu robežapsardzību Sudžas rajonā, bet pēc tam sākot strauju virzību arī blakus esošajās teritorijās. Tādējādi, karadarbībai pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma ilgstot jau trešo gadu, Ukraina beidzot pārnesusi karu uz pašas agresorvalsts teritoriju.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu