Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Krievu pensionāres slepkava vēlreiz atbrīvots, lai karotu Ukrainā (1)

Foto: @ASTRA_PRESS/"X"

Nogalinātās pensionāres Jūlijas Bjusihas radinieki paziņojuši, ka vēlreiz atbrīvots un uz fronti Ukrainā nosūtīts vīrietis, kurš viņu noslepkavoja pēc tam, kad pirmo reizi atgriezās no kara, vēsta raidsabiedrība BBC. 

2020. gadā 28 gadus vecajam Ivanam Rosomahinam par slepkavību tika piespriests 14 gadu cietumsods stingrā režīma kolonijā, taču 2022. gada viņš tika atbrīvots pēc pievienošanās algotņu bandai "Vagner", lai karotu Ukrainā.

Pēc frontē pavadītā laika viņš atgriezās savā dzimtajā ciemā 2023. gada martā, kur nogalināja 85 gadus veco Jūliju viņas pašas mājā.

2024. gada aprīlī Kirovas apgabaltiesa Rosomahinam par Jūlijas slepkavību piesprieda 22 gadu cietumsodu, kas vēlāk pagarināts uz 23 gadiem. 

Jūlijas mazmeita Anna norāda, ka cietuma pārvaldnieks informējis ģimeni, ka Rosomahins atkārtoti atbrīvots 2024. gada 19. augustā – vien nedēļu pēc piespriestā soda sākuma. 

“Mana pirmā reakcija bija šausmas. Es lasīju kriminālistikas ziņojumus un tāpēc zinu, ko šis cilvēks nodarīja manai vecmāmiņai. Tas ir briesmīgi, ka viņš atkal ir atbrīvots," saka Anna.

BBC rīcībā nonācis oficiāls dokuments, kuru parakstījis cietuma pārvaldnieks. Tajā teikts, ka ieslodzītais atbrīvots saistībā ar konkrētu Krievijas likumu, kas ļauj militārpersonām savervēt notiesātos un pēc tam sūtīt karot. 

Kremļa vēlme atbrīvot bīstamus noziedzniekus un tos sūtīt karā liecina, ka Krievijas militārpersonām ļoti nepieciešams palielināt jauniesaucamo skaitu. 

"Ir skaidrs, ka nav pietiekami daudz cilvēku," stāsta Anna.

"Varasiestādes neuztrauc civiliedzīvotāju drošība, ja tās atļauj cilvēkus, kas pastrādājuši smagus noziegumus, attaisnot un atbrīvot no cietuma. Tas liecina, ka Krievijā neviens nevar justies droši."

Anna saka, ka Rosomahina atbrīvošana nozīmē to, ka viņas ģimenei tagad draud briesmas: "Ja viņš atgriezīsies, viņš mēģinās mums atriebties par mūsu centieniem nodrošināt viņam mūža ieslodzījumu."

Viņa saka, ka vēlas pamest valsti un citi viņas ģimenes locekļi slēpsies.

"Tas ir biedējoši, ka viņš nav vienīgais. Pat ja viņš neatgriezīsies, cik daudz slepkavu un psihopātu vēl staigā apkārt?"

Neilgi pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā sākuma Jevgeņija Prigožina vadītā "Vagner" sāka vervēt notiesātos no cietumiem un tos sūtīt uz fronti Ukrainā.

Par piekrišanu karot viņiem solīta oficiāla Krievijas diktatora Vladimira Putina parakstīta apžēlošana. 

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu