Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Pēc Durova aizturēšanas Kremļa propagandas rupori mēļo par "diktatūru" un "cenzūru" Eiropā

Foto: Muhammed Ibrahim Ali / IMAGESLIVE via ZUMA Wire

Kopš ziņapmaiņas pakalpojuma "Telegram" dibinātāja Pāvela Durova aizturēšanas Francijā prokremliskie boti un propagandas mediji izplata komentārus par "diktatūru" un "cenzūru" Eiropā, raksta tīmekļa medijs "Vjorstka", atsaucoties uz projekta "Botnadzor" datu bāzi.

Boti atstājuši vairāk nekā 1000 komentāru zem ziņām par Durovu sociālajā tīklā "V Kontakte".

Galvenais naratīvs ir tāds, ka Eiropā vārda brīvība ir apspiesta, valda "diktatūra" un "cenzūra" "atšķirībā no Krievijas". Boti arī raksta par "viltus vērtībām" un "dubultiem standartiem", vienlaikus cenšoties pārliecināt Krievijas iedzīvotājus, ka viņiem nevajadzētu pamest Krieviju un doties uz Rietumiem.

"Krievijā cilvēkus vienkārši tāpat cietumā nesēdina", "Francija tikai pierādījusi, ka tajā nav demokrātijas", "Mums nav cenzūras pret liberastiem, netiek ieviesti ierobežojumi sociālajiem tīkliem", raksta boti.

Šādu pašu naratīvu izplata arī propagandas mediji, kas tiraže izdomājumu, ka Durovam draud līdz 20 gadiem cietumā. Durova aizturēšana kļuvusi par dienas tēmu propagandas aģentūrai "RIA Novosti", kas par to jau publicējusi vairāk nekā 80 ziņu. Pat Īlons Masks uzķērās uz viltus ziņu, rakstot "20 gadi...." komentārā kriptobiznesa uzņēmēja Mario Naufala publikācijai, kurā citēts Kremļa proagandas rupors "Sputnik".

Jau ziņots, ka Durovs sestdien tika aizturēts Parīzes Le Buržē lidostā, kad ar privāto lidmašīnu bija ieradies no Azerbaidžānas galvaspilsētas Baku. Durovu aizturējusi gaisa transporta žandarmērija, jo viņš ir Francijā meklēto personu sarakstā.

TF1 ziņo, ka Durovam Francijā varētu tikt izvirzītas apsūdzības saistībā ar to, ka viņš kā "Telegram" izveidotājs un vadītājs neko nav darījis, lai novērstu, ka platforma tiek izmantota, lai pastrādātu tādus noziegumus kā terorisms, narkotiku tirdzniecība, krāpšana, naudas atmazgāšana, zagtu preču pārdošana un bērnu seksuālā izmantošana. Francijas tiesībaizsardzības iestādes uzskata, ka Durovs ir līdzvainīgs šajos noziegumos, jo viņš atsakās moderēt platformas saturu, norādījis BFMTV avots.

Svētdien paredzēta tiesas sēde, un gaidāms, ka tajā Durovam kā drošības līdzeklis tiks noteikts apcietinājums.

Telekanāli ziņo, ka Durova aizturēšanas orderis ir spēkā tikai Francijā.

Durovs nedzīvo Krievijā kopš 2014.gada. 2021.gadā tika ziņots, ka viņam piešķirta Francijas pilsonība. Lielākoties viņš uzturējās Apvienotajos Arābu Emirātos, un viņam ir arī šīs valsts pilsonība. Vēl Durovam ir Sentkitsas un Nevisas pilsonība.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu