Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

VIDEO Par Jašina slepkavības gatavošanu aizdomās turētais Babenko pametis Latviju, noskaidrojis raidījums (2)

Artjoms Babenko.
Artjoms Babenko. Foto: Ekrānuzņēmums no "De Facto" sižeta

Par advokāta Mārtiņa Bunkus slepkavību tiesājamā uzņēmēja Aleksandra Babenko dēlam Artjomam Babenko, kuru jūlija beigās aizturēja aizdomās par iespējamu policista slepkavības gatavošanu, izdevies no Latvijas aizbraukt, noskaidroja LTV raidījums "De Facto".

Pirms divām nedēļām tiesa izlēma viņu atbrīvot no apcietinājuma. Pašlaik Babenko, iespējams, atrodas Baltkrievijā.

Bunkus slepkavības lietā apsūdzētais uzņēmējs Aleksandrs Babenko vienā no jūlija tiesas sēdēm vaļsirdīgi atklāja, ka pie viņa dēla Artjoma Babenko notiek kratīšana aizdomās par iespējamu Valsts policijas augsta līmeņa darbinieka Romāna Jašina slepkavības gatavošanu.

Jašins savulaik kā policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes 1. nodaļas priekšnieks bija iesaistīts Bunkus slepkavības izmeklēšanā.

Tā noslēdzās ar apsūdzībām iespējamajiem pasūtītājiem - Aleksandram Babenko un viņa biznesa partnerim Mihailam Uļmanam, kā arī iespējamajam šāvējam Viktoram Krivošejam.

Nākamajā dienā pēc Artjoma Babenko aizturēšanas Valsts policijas priekšnieka vietnieks Andrejs Grišins, neatklājot vārdus, apstiprināja, ka "varētu būt gatavots noziedzīgs nodarījums pret Valsts amatpersonu atriebības nolūkos."

Pēc kratīšanām policija publicēja arī fotogrāfijas ar izņemtajiem priekšmetiem – šaujamieročiem, policijas formastērpiem, sejas maskām, marihuānu un citām lietām.

Tāpat kratīšanās izņēma 53 000 eiro skaidrā naudā.

Aizturēja piecas personas. Divi no aizturētajiem iepriekš sodīti par narkotiku izplatīšanu. Četrus no iesaistītajiem policija prasīja apcietināt, tajā skaitā Bunkus slepkavības lietā apsūdzētā Babenko dēlu Artjomu.

Artjoma Babenko advokāts Egons Rusanovs pirms tiesas sēdes apstiprināja, ka klients aizturēts it kā par gatavošanos slepkavības izdarīšanai, bet, viņaprāt, policijas lēmumā ierakstītas "pilnīgas muļķības".

Rusanovs pauda, ka ieročus policija nav atradusi Babenko dzīvesvietā un ka viņam nav zināmi pārējie iesaistītie. Arī pēc sēdes advokāts Rusanovs apgalvoja, ka par lietas apstākļiem ir maz informācijas.

Vispirms tiesa lēma Babenko junioru apcietināt. Advokāts solīja apcietinājumu pārsūdzēt. Un pirms divām nedēļām Rīgas apgabaltiesas tiesnese Aina Nicmane apcietinājumu Artjomam Babenko atcēla.

Babenko izlaida no cietuma un, pirms policija paspēja piemērot citu drošības līdzekli, viņš no Latvijas aizbrauca. Un pagaidām izmeklētājiem nav izdevies viņu sadzīt rokās.

"Artjomam Babenko ir kriminālprocesuālais pienākums pēc procesa virzītāja uzaicinājuma ierasties, lai viņam piemērotu citu drošības līdzekli. Viņš neierodas, viņš komunicē ar savu piecu aizstāvju starpniecību.

Viņš uzreiz pēc atbrīvošanas pameta Latviju, viņš atrodas Baltkrievijā," stāsta Valsts policijas priekšnieka vietnieka p.i. Pēteris Bauska.

Babenko advokāts Rusanovs apstiprina, ka klients aizbraucis uz Baltkrieviju, lai satiktu savu sievu.

"Atgriežoties savā dzīvesvietā Priedkalnē, Artjoms konstatēja, ka dzīvesvietā laulātā nav sastopama, noskaidroja, ka viņa atrodas pie vecākiem Krievijā, turklāt jāņem vērā, ka māja pēc kratīšanas tika visnotaļ izdemolēta.

Gan izsists logs, gan uzlauztas durvis un tā tālāk. Sazinoties ar dzīvesbiedri, viņi vēlējās pēc iespējas ātrāk satikties, un viņi nolēma tikties Minskā," klienta izbraukšanu no Latvijas skaidro advokāts Rusanovs.

Advokāts apgalvo, ka Baltkrievijā Babenko vērsies pēc medicīniskās palīdzības un ticis stacionēts.

Artjomam Babenko jau iepriekš bijušas problēmas ar spiedienu, sirdi un cukura diabētu. Septembra sākumā gan Babenko tiekot gaidīts policijā Latvijā.

"Artjoms Babenko saņēma uz savu e-pasta adresi pavēsti, un 3. septembrī, ja nebūs nekādi ekstraordināri papildu apstākļi, protams, ka viņš ieradīsies un piedalīsies izmeklēšanas darbībās," sola advokāts.

No tiesas ir izpalicis skaidrojums, kāpēc apcietinājums Artjomam Babenko tika atcelts.

Rīgas apgabaltiesā skaidro, ka sūdzība par izmeklēšanas tiesneša piemēroto drošības līdzekli tika izskatīta slēgtā sēdē un informācijas sniegšana par to iespējama tikai ar tiesneses atļauju.

Bet tiesnese Aina Nicmane vairs darbā nebūs sastopama.

Tiesnese pēc pilna lēmuma sagatavošanas ir devusies atvaļinājumā līdz pašām oktobra beigām, un pēc atvaļinājuma tiesneses karjeru neturpinās.

Saeima šā gada martā nolēma ar 30. oktobri atbrīvot tiesnesi Nicmani no tiesneša amata pēc pašas vēlēšanās.

Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas priekšsēdētāja Ingūna Amoliņa rakstiski LTV raidījumam pauda sekojošo:

"Tiesneses lēmumā par to, ka nav pietiekama pamata visstingrākā drošības līdzekļa piemērošanai konkrētajai personai, ir norādīti argumenti, kas ir zināmi gan personai uz, ko tie attiecas, gan procesa virzītājam, savukārt tiesa nedrīkst publiski izpaust apstākļus kriminālprocesā, kas atrodas pirmstiesas izmeklēšanas stadijā."

"De facto" zināms, ka Babenko noteikti nav pirmais no apsūdzētajiem, kas pametis Latviju pēc tiesneses Nicmanes lēmuma nepiemērot apcietinājumu.

Šī tiesnese savulaik neapcietināja citu advokāta Rusanova klientu Valentīnu Frolovu, kuru notiesāja par spiegošanu Krievijas labā. Frolovs pašlaik izsludināts meklēšanā.

Valsts policijā nevēlas komentēt, cik pamatos bijis tiesas lēmums Artjomu Babenko atbrīvot, taču izmeklēšanu par policista slepkavības gatavošanu tas neapstādināšot.

"Viņa esamība vai prombūtne nekādā veidā neapturēs šī kriminālprocesa izmeklēšanu, jo tā viennozīmīgi ir prioritāte. Un Eiropas valstī 21. gadsimtā tas galīgi nav normāli, ja šādā veidā cenšas kaut kādi kriminālie elementi risināt jautājumus," teic Bauska.

Advokāta Bunkus slepkavības krimināllieta, kurā apsūdzēts Artjoma Babenko tēvs Aleksandrs Babenko, Uļmans un Krivošejs, pakāpeniski tuvojas noslēgumam pirmās instances tiesā. Iztaujāti gandrīz visi liecinieki un tuvākajā laikā jāsākas debatēm.

Neviens no apsūdzētajiem savu vainu advokāta Bunkus slepkavības izdarīšanā neatzīst.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu