Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

No 1. septembra visās Eiropas lidostās atgriezīsies vienoti šķidrumu pārvadāšanas ierobežojumi

Lidostas drošības pārbaude.
Lidostas drošības pārbaude. Foto: 1000 Words/Shutterstock

Jaunākās paaudzes lidostu skeneri ļauj pasažieriem pārvadāt elektroniskās ierīces un šķidrumus ar atvieglotākiem ierobežojumiem. Vairākas Eiropas lidostas šī iemesla dēļ šovasar nedaudz atkāpās no striktajiem 100 ml tilpuma ierobežojumiem, tomēr Eiropas Komisija (EK) aicina uz laiku atjaunot iepriekšējo noteikumu modeli.

Lidostas drošības kontroles iziešana var būt nogurdinoša ceļojumu daļa, nemaz nerunājot par lērumu ar ieviestajiem ierobežojumiem, kas attiecas uz rokas bagāžu.

Dažām Eiropas lidostām ir izdevies šo procesu paātrināt ar jaunāko trīsdimensionālo skeneru palīdzību.

Tie ļauj pasažieriem pārvadāt elektroniskās ierīces un jebkāda izmēra šķidruma tvertnes, tos neizņemot no bagāžas.

Taču, neraugoties uz tehnoloģiju pozitīvajiem rezultātiem, Brisele aicina atgriezties pie iepriekšējā modeļa, kas paredz ierobežot atļauto šķidruma tvertņu tilpumu līdz 100 mililitriem.

EK pagājušā gada maijā nosūtīja Eiropas Civilās aviācijas konferencei (ECAC) nosūtījusi tehnisko ziņojumu, saskaņā ar kuru šo skeneru programmatūra nevar garantēt to uzticamību, pārbaudot tvertnes, kuru tilpums pārsniedz 330 mililitrus.

No 1. septembra plānots arī ieviest vienotus noteikumus attiecībā uz salona bagāžas izmēru un svaru – tā nevarēs pārsniegt 10 kilogramus, pasažieris varēs ceļot ar vienu salonā līdzi ņemamo somu un vienu personīgo priekšmetu (piemēram, rokassoma vai portatīvais dators), kas ietilpst zem priekšējā sēdekļa, maksimālie izmēri var būt  55 x 40 x 20 cm salonā līdzi ņemamajai somai un 40 x 30 x 15 cm personīgajam priekšmetam.

Šķidrumu pārvadāšanas ierobežojumi tika mīkstināti atsevišķās lidostās Itālijā, Lielbritānijā, Īrijā, Nīderlandē, Zviedrijā un Spānijā. 

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu