Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Durovam piedāvāts "Telegram" krievu valodas sektora kontroli nodot Kremlim, pieļauj "Novaja gazeta Jevropa" galvenais redaktors

Pāvels Durovs.
Pāvels Durovs. Foto: Reuters/ScanPix

Francijā aizturētajam ziņapmaiņas pakalpojuma "Telegram" dibinātājam Pāvelam Durovam tika piedāvāts nodot "Telegram" krievu valodas segmenta kontroli Kremlim, tādēļ viņš devies uz Franciju, jo tā viņu neizdos Krievijai, pieļauj laikraksta "Novaja gazeta Jevropa" galvenais redaktors Kirils Martinovs.

"Mana hipotēze: Durovam tika piedāvāts nodot "Telegram" krievu valodas segmenta kontroli Kremlim, un pēc tam viņš aizlidoja uz valsti, no kuras viņu neizdos Krievijai," ziņapmaiņas platformā "X" ierakstījis Martinovs,

Savukārt publikācijā "Novaja gazeta Jevropa" vietnē viņš atgādina notikumus Krievijā pirms Durova aizturēšanas Francijā.

Valsts dome pieņēma likumu, kas aizliedz karā Ukrainā [iesaistītajiem Krievijas karavīriem] izmantot viedtālruņus. Z-kara korespondenti bija sašutuši - divarpus gadus Krievijas armijas galvenais saziņas līdzeklis bija "Telegram". Militārpersonas ne tikai lasīja ziņas, bet arī apmainījās ar informāciju. Pēc Durova aizturēšanas viens no Z-kanāliem rakstīja, ka tas ir līdzinās "armijas sakaru priekšnieka arestam", teikts Martinova publikācijā.

"Turklāt tika pieņemts likums, kas paredzēja, ka blogeriem, kuru auditorija pārsniedz 10 000 cilvēku, ir jāreģistrējas [Krievijas federālajā sakaru, informācijas tehnoloģiju un masu komunikāciju] dienestā "Roskomnadzor". Tas pats likums aizliedz citēt blogerus, kuri nav reģistrējušies un nav atklājuši datus par saviem abonentiem. Skaidrs, ka ārvalstu aģentus un nevēlamas organizācijas nekur nereģistrēs, tāpēc pirmie, kas saņems triecienu, ir tie paši Z-kara korespondenti, kuri vēsta par kara gaitu plašai auditorijai. Lai gan viņi atbalsta karu, viņu sniegtā informācija bieži atšķiras no oficiālās propagandas versijas," raksta "Novaja gazeta Jevropa" galvenais redaktors.

Viņš norāda, ka pēdējās nedēļās Krievijas iestādes, iespējams, vairākas reizes ir pārbaudījušas "Telegram" bloķēšanas iespēju, tādēļ platforma Krievijā nav pieejama daudziem lietotājiem, ja viņi neizmanto virtuālo privāto tīklu (VPN).

Martinovs atgādina, ka pirms nedēļas Tieslietu ministrija paziņoja, ka divi lieli un varai lojāli "Telegram" kanāli - "Ņezigarj" un "BRIEF" - ir pasludināti par ārvalstu aģentiem, un pēc tam daļa "BRIEF" projektu tika slēgti, bet "Ņezigarj" vairākas reizes mainīja nosaukumu, veltīgi cerot, ka šis triks to glābs no cenzūras. Turklāt šie notikumi sakrita ar "YouTube" bloķēšanas sākumu Krievijā - šī "Google" platforma kopā ar "Telegram" joprojām bija galvenais necenzētas informācijas avots Krievijas iedzīvotājiem.

"Spiediens uz "Telegram" izskatās pēc Krievijas diktatūras vēlmes slēgt jautājumu par necenzētas informācijas pieejamību Krievijas iedzīvotājiem," konstatē "Novaja gazeta Jevropa" galvenais redaktors.

Viņš arī vērš uzmanību, ka Francijā Durovs ieradās no Baku, kur nupat viesojās Krievijas diktators Vladimirs Putins. Pēc neapstiprinātas informācijas, Durovs cerējis uz sarunām ar Putinu, taču tās nav notikušas. Pēc tam Durovs, kuram ir arī Francijas pilsonība, aizlidoja uz Parīzi. Iespējams, ka Durovs zināja par to, ka var tikt aizturēts, taču kā Francijas pilsonis viņš nevar tikt izdots Krievijai.

"Lidojumu uz Franciju, vienīgo Eiropas Savienības valsti, kas bija gatava aizturēt Durovu, var uzskatīt par negadījumu (piemēram, lidmašīnas piespiedu nolaišanās), par Durova nekompetences rezultātu vai par "Telegram" dibinātāja mēģinājumu pasargāt sevi no nenotikušo sarunu Baku sekām. Apvienotie Arābu Emirāti, kur bāzējas Durova uzņēmums, atšķirībā no Francijas varēja sākt procedūru, lai Durovu izdotu Krievijai," raksta Martinovs.

Viņš arī akcentē, ka Durova pārstāvji līdz šim nav vērsušies pēc palīdzības Krievijas konsulātā, neraugoties uz Krievijas diplomātisko dienestu neatlaidīgajiem mēģinājumiem sniegt šādu palīdzību. Turklāt Krievijā dažu stundu laikā tika uzsākta plaša kampaņa "Durova atbalstam", kuras galvenais sauklis ir Durova "atgriešanās dzimtenē". Kampaņā jau ir iesaistījies varai pietuvinātais dziedātājs "Šaman", Valsts domes deputāti un tiesībsardze Tatjana Moskaļkova.

"Pēdējos gados plaši apspriesta Durova iespējamā sadarbība ar Krievijas varasiestādēm, taču, pat ja šīm baumām ir pamats, pašreizējā Krievijas sistēmā nekad nevar būt pietiekami lojāls. Slepkava Krasikovs ir brīvībā, savukārt nodevējiem ārzemēs, pēc Dmitrija Medvedeva teiktā, vajadzētu drebēt un slēpties," raksta Martinovs.

"Kamēr sabiedrības uzmanība tiek pievērsta kliedzošajai situācijai ar vārda brīvības pārkāpumiem Francijā, patiesos iemeslus, kādēļ pilsonis Durovs atgriezies jaunajā dzimtenē, iespējams, vajadzētu meklēt pastiprinātajā interesē no vēsturiskās dzimtenes puses," norāda "Novaja gazeta Jevropa" galvenais redaktors.

"Galvenā drāma te ir saistīta ar to, kā mūsu acu priekšā degradējas atvērtās pasaules institūcijas - internets, kas solījās būt globāls un brīvs, jau sen ir sadalīts ietekmes sfērās starp pasaules lielvarām. Bet personāžiem no šīs vecās tehnoloģiskās utopijas nav garantēta fiziskā drošība," raksta Martinovs.

"Digitālās platformas reglamentējošā tiesiskā prakse dažādos reģionos arvien vairāk atšķiras. "TikTok", tāpat kā "Telegram", Rietumvalstīs tiek turēta aizdomās. "VK," kam bija globālas ambīcijas, ir kļuvis par parastu propagandas rīku Kremļa rokās. "Google" nedarbojas Ķīnā un riskē tikt bloķēts Krievijā. Eiropas Savienība, kurai nav sava "BigTech", ievieš aizvien vairāk ierobežojumu Amerikas korporāciju darbībai. Krievijas kontekstā "Telegram" šodien joprojām ir galvenais saziņas kanāls ar ārpasauli. Ja Durovs ir nevis vienkārši aizturēts Francijā, bet viņu ir gatavi krimināli vajāt arī Krievijā, šie sakari kļūst ļoti trausli," rezumē "Novaja gazeta" galvenais redaktors..

Jau ziņots, ka Durovs sestdien tika aizturēts Parīzes Le Buržē lidostā, kad ar privāto lidmašīnu bija ieradies no Azerbaidžānas galvaspilsētas Baku.

Durovu aizturējusi gaisa transporta žandarmērija, jo viņš ir Francijā meklēto personu sarakstā.

TF1 ziņo, ka Durovam Francijā varētu tikt izvirzītas apsūdzības saistībā ar to, ka viņš kā "Telegram" izveidotājs un vadītājs neko nav darījis, lai novērstu, ka platforma tiek izmantota, lai pastrādātu tādus noziegumus kā terorisms, narkotiku tirdzniecība, krāpšana, naudas atmazgāšana, zagtu preču pārdošana un bērnu seksuālā izmantošana. Francijas tiesībaizsardzības iestādes uzskata, ka Durovs ir līdzvainīgs šajos noziegumos, jo viņš atsakās moderēt platformas saturu, norādījis BFMTV avots.

Svētdien paredzēta tiesas sēde, un gaidāms, ka tajā Durovam kā drošības līdzeklis tiks noteikts apcietinājums.

Telekanāli ziņo, ka Durova aizturēšanas orderis ir spēkā tikai Francijā.

Durovs nedzīvo Krievijā kopš 2014.gada. 2021.gadā tika ziņots, ka viņam piešķirta Francijas pilsonība. Lielākoties viņš uzturējās Apvienotajos Arābu Emirātos, un viņam ir arī šīs valsts pilsonība. Vēl Durovam ir Sentkitsas un Nevisas pilsonība.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu