Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Augsta ranga Krievijas amatpersonām uzdots dzēst savas sarakstes "Telegram"

Telegram.
Telegram. Foto: Silas Stein/dpa/picture-alliance

Krievijas prezidenta administrācijas, valdības, Aizsardzības ministrijas un citu spēka struktūru amatpersonām uzdots dzēst savu darba saraksti no ziņapmaiņas platformas "Telegram", ziņo "Telegram" kanāls "Baza", atsaucoties uz saviem avotiem.

Pēc viņu teiktā, līdzīgu rīkojumu saņēmuši arī daži lielākie Krievijas uzņēmēji.

Dažas no "Baza" aptaujātajām amatpersonām sacīja, ka vēl nav saņēmušas norādījumus par sarakstes dzēšanu, bet sagaida tos darba nedēļas sākumā.

Pēc tam, kad parādījās ziņas par "Telegram" dibinātāja Pāvela Durova aizturēšanu Francijā, daži Krievijas militārās tematikas kanāli norādīja, ka "Telegram" aktīvi izmanto Krievijas karavīri kara laikā Ukrainā.

"Nevajadzētu lidot uz Franciju, ja lielākā daļa Krievijas bruņoto spēku kaujas vadības sēž tavā vidē. Var lūgt sadarboties," raksta militārais eksperts Iļja Kramņiks.

Krievijas valsts raidorganizācijas VGTRK darbinieks Andrejs Medvedevs "Telegram" nosaucis par "galveno zinapmaiņas platformu pašreizējā karā" un "alternatīvu slēgtai militārajai saziņai".

"Tas, ka "Telegram" šobrīd ir kļuvis gandrīz par galveno [militāro] vienību vadības līdzekli speciālās militārās operācijas zonā (un abās frontes pusēs), ir noslēpums ja nu vienīgi tikai dažām personām [Krievijas bruņoto spēku] Galvenajā sakaru pārvaldē," raksta "Telegram" kanāls "Ribarj", kas ir tuvs Krievijas armijai.

Jau ziņots, ka Durovs sestdien tika aizturēts Parīzes Le Buržē lidostā, kad ar privāto lidmašīnu bija ieradies no Azerbaidžānas galvaspilsētas Baku.

Durovu aizturējusi gaisa transporta žandarmērija, jo viņš ir Francijā meklēto personu sarakstā.

TF1 ziņo, ka Durovam Francijā varētu tikt izvirzītas apsūdzības saistībā ar to, ka viņš kā "Telegram" izveidotājs un vadītājs neko nav darījis, lai novērstu, ka platforma tiek izmantota, lai pastrādātu tādus noziegumus kā terorisms, narkotiku tirdzniecība, krāpšana, naudas atmazgāšana, zagtu preču pārdošana un bērnu seksuālā izmantošana. Francijas tiesībaizsardzības iestādes uzskata, ka Durovs ir līdzvainīgs šajos noziegumos, jo viņš atsakās moderēt platformas saturu, norādījis BFMTV avots.

Svētdien paredzēta tiesas sēde, un gaidāms, ka tajā Durovam kā drošības līdzeklis tiks noteikts apcietinājums.

Telekanāli ziņo, ka Durova aizturēšanas orderis ir spēkā tikai Francijā.

Durovs nedzīvo Krievijā kopš 2014.gada. 2021.gadā tika ziņots, ka viņam piešķirta Francijas pilsonība. Lielākoties viņš uzturējās Apvienotajos Arābu Emirātos, un viņam ir arī šīs valsts pilsonība. Vēl Durovam ir Sentkitsas un Nevisas pilsonība.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu