Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Bijušajam NBS komandierim neiepriecinoša prognoze par Ukrainas armijas iespējām Kurskas apgabalā (15)

Bijušais Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris un bijušais vēstnieks Kazahstānā un Afganistānā Juris Maklakovs.
Bijušais Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris un bijušais vēstnieks Kazahstānā un Afganistānā Juris Maklakovs. Foto: Edijs Pālens/LETA

Lai arī Ukrainas armijai izdevās ieiet Krievijas teritorijā, tomēr tālākās prognozes nav tik optimistiskas. Krievijai ir daudz vairāk resursu, līdz ar to ir maz ticams, ka īstajā cīņā ar pretinieku Kurskas apgabalā Ukraina varētu panākt kaut kādu uzvaru, uzskata bijušais Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris un kādreizējais vēstnieks Kazahstānā un Afganistānā Juris Maklakovs.

Eksperta ieskatā, ja ukraiņiem būtu izdevies ieņemt Kurskas atomelektrostaciju, tad ukraiņu pozīcijas būtu daudz spēcīgākas. Patlaban šīs pozīcijas ir vājas, tāpēc grūti prognozēt, ar ko tas viss beigsies. Maklakovs aicināja ņemt vērā, ka tuvojas rudens. Tad, kad kokiem nokritīs lapas, zaļajā zonā paslēptā tehnika būs pamanāma un redzama, arī vieglāk iznīcināma.

"Ukraiņi var palikt bez smagās tehnikas laikā, kad tiek traucēta munīcijas un pārtikas piegāde. Manuprāt, ukraiņi pašreizējā situācijā ir ļoti apdraudēti," sacīja bijušais NBS komandieris.

Taujāts, vai Ukraina mēģinās atrast citus vājos punktus, lai ieņemtu citus Krievijas apgabalus, Maklakovs atbildēja, ka tikai šāda rīcība var nest uzvaru. Viņaprāt, ir labi, ka Ukraina uzbruka Kurskas apgabalam. Eksperta ieskatā, operācija bija pietiekami labi pārdomāta un turēta slepenībā. Ukraiņiem izdevās iebrukt Kurskas apgabalā, taču pagaidām nezināmi faktori neļāva sasniegt, iespējams, galveno operācijas mērķi. Pēc bijušā NBS komandiera domām, ukraiņi veiks līdzīgas operācijas, un viņš pieļauj, ka tādi plāni jau ir.

Runājot par to, cik daudz spēku un laika Krievijai vajadzēs, lai izspiestu ukraiņus no tās teritorijas, Maklakovs sacīja, ka matemātika ir salīdzinoši vienkārša - spēkiem ir jābūt trīs reizes lielākiem. Viņš piebilda, ka Krievijai tādi resursi ir, turklāt tā arvien aktīvāk sāk izmantot aviāciju. Eksperts uzsvēra, ka Krievija, lai iznīcinātu ukraiņu smago tehniku un kājniekus, izmanto helikopterus un dronus. Ukraiņu rīcībā aviācijas pagaidām nav, taču tas, ka Krievijas bruņotos spēkus atbalsta aviācija, ir liels spēks.

"Ukraiņu iebrukums Kurskas apgabalā bija spēcīgs un apkaunojošs sitiens gan [režīma līderim Vladimiram] Putinam, gan valdībai, gan Krievijas Federālajam drošības dienestam, kura pārziņā ir robežsardze un bruņotie spēki. Domāju, ka viņi darīs visu iespējamo, lai ātrāk atraidītu ukraiņu uzbrukumu. Krievi nežēlos savus spēkus, lai šo mērķi sasniegtu. Tas ir skaidri redzams," uzsvēra Maklakovs.

Jautāts, vai kara gaitu varētu ietekmēt krievu karagūstekņu skaits, eksperts norādīja, ka ukraiņiem izdevās ieiet Kurskas apgabalā, jo to apsargāja obligātā militārā dienesta karavīri, kuri, iespējams, nebija pietiekami apbruņoti un sagatavoti, jo Krievija nebija rēķinājusies, ka kaut kas tamlīdzīgs varētu notikt.

"Jā, šie cilvēki kļuva par karagūstekņiem, taču nākamie, kas ienāks Kurskas apgabalā, vairs nebūs obligātā militārā dienesta karavīri. Izskan ziņas, ka tās ir vienības no citiem reģioniem. Tāpat jāņem vērā arī tas, ka arī Ukraiņu karavīri nonāk gūstā. Mums apkārt notiek informatīvais karš, kur abas puses ziņo par lielu karagūstekņu skaitu. Tas var kaut kādā veidā ietekmēt iekšpolitiku, raisīt cilvēkos neapmierinātību," secināja bijušais NBS komandieris.

Viņš aicināja neaizmirst, kas ir pie varas Krievijā. Tā ir autoritāra vara - ja kāds mēģina runāt vai darīt kaut ko pret režīmu, piemēram, izteikties par karagūstekņiem, ir pietiekami daudz citu spēku, piemēram, Krievijas Federālais drošības dienests, kuri šādas viļņošanās sabiedrībā apspiež.

Maklakovs uzsvēra, ka tādiem neordināriem soļiem ir jānāk ne tikai no Ukrainas, bet arī no tām valstīm, kas Ukrainu atbalsta, jo līdz šim daļa valstu ar lielāku vai mazāku kavēšanos ir sniegušas Ukrainai tādu palīdzību, kādu tā ir lūgusi, taču iztrūkst spēcīgas iniciatīvas, kas ļautu Ukrainai būt Krievijai priekšā par vienu, diviem soļiem. Viņaprāt, ukraiņi ar iebrukumu Kurskas apgabalā ir parādījuši Rietumiem, kas tiem ir jādara - jānāk klajā ar jaunām iniciatīvām Ukrainas atbalstam, kas būtu spēcīgākas.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu