Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Latvija starptautisko dronu koalīciju arī 2025. gadā atbalstīs ar 20 miljoniem eiro

Sēlijas poligonā atklāts dronu mācību un testēšanas poligons
Sēlijas poligonā atklāts dronu mācību un testēšanas poligons Foto: Aizsardzības ministrija

Latvija starptautiskajai dronu koalīcijai arī 2025. gadā, tāpat kā šogad, piešķirs 20 miljonus eiro, stiprinot Ukrainas bezpilota lidaparātu spējas.

To savam Ukrainas kolēģim Rustemam Umerovam piektdien Kijivā pavēstījis Latvijas aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P), aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijā (AM).

Sprūds un Umerovs arī pārrunāja neseno vienošanos starp abām valstīm par Ukrainas karavīru apmācību dronu pilotu programmā. Pirmie Ukrainas dronu piloti jau uzsākuši apmācības Latvijā.

"Neatkarīgi no tā, vai tās ir izlūkošanas darbības vai mērķēti uzbrukumi, Ukrainas bruņotie spēki ir pierādījuši dronu augsto efektivitāti cīņā pret ienaidnieku," uzsvēris Sprūds.

Ar Ukrainas stratēģiskās rūpniecības ministri Annu Gvozdjaru Latvijas aizsardzības ministrs Kijivā pārrunājis abu valstu sadarbību aizsardzības industrijas attīstības jomā un veidus, kā veicināt jaunu tehnoloģisko spēju attīstību, lai nodrošinātu Ukrainas uzvaru karā.

Saskaņā ar parakstīto vienošanos starp Latviju un Ukrainu katru gadu līdz 2026. gadam Ukrainas atbalstam paredzēts novirzīt 0,25% no iekšzemes kopprodukta, kas ir aptuveni 10% no Latvijas aizsardzības budžeta.

Kā vēstīts, Aizsardzības ministrija dronu koalīcijas vajadzībām šogad atvēlēja 20 miljonus eiro, no kuriem vairāk nekā desmit miljoni eiro paredzēti dronu iegādēm no Latvijas aizsardzības nozares.

Kopā ar Latviju dronu koalīcijā Ukrainas atbalstam iesaistījusies Lielbritānija, Austrālija, Čehija, Dānija, Francija, Igaunija, Itālija, Jaunzēlande, Kanāda, Lietuva, Nīderlande, Polija, Ukraina, Vācija un Zviedrija.

Dronu koalīcijas dalībvalstis dronu piegādēm Ukrainai ir piesaistījušas vairāk nekā pusmiljardu eiro.

Tāpat dalībvalstis strādā pie kopīga fonda izveides, lai ātrāk un efektīvāk varētu apgūt finansējumu dronu ražošanai koalīcijas valstīs.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu