Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis

"Tā ir pavisam cita situācija." Zatlers par Ukrainas iebrukumu Kurskas apgabalā

Valsts eksprezidents Valdis Zatlers piedalās Valstiskuma balvas pasniegšanas ceremonijā Rīgas pilī.
Valsts eksprezidents Valdis Zatlers piedalās Valstiskuma balvas pasniegšanas ceremonijā Rīgas pilī. Foto: Paula Čurkste/LETA

Ukrainas armijas iebrukums Kurskas apgabalā bija ļoti drosmīgs un pat pārdrošs solis, kas parādīja Krievijas ievainojamību, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja bijušais Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Pēc viņa paustā, līdz ar šo iebrukumu tika apgāzts uzskats, ka Krievija ir tiesīga iebrukt Ukrainā, bet Ukraina nav tiesīga iebrukt Krievijā. "Šis ir beidzies. Tātad karš ir starp divām valstīm, un tā ir pavisam cita situācija," uzskata eksprezidents.

Pievēršoties tam, kā ukraiņu iebrukums Krievijā varētu mainīt krievu sabiedrības redzējumu uz notiekošo, Zatlers vispirms uzsvēra Krievijas nihilismu pret saviem upuriem pat pēc savu teritoriju zaudēšanas, ko apliecinot Krievijas diktatora Vladimira Putina došanās ārvalstu vizītēs šajā laikā, it kā paša valstī nekas nebūtu noticis un viss būtu kārtībā.

"Bet cik ilgi varēs stāstīt cilvēkiem, ka viss ir kārtībā, ka viss norit pēc plāna? Katrā ziņā šis iebrukums Krievijas teritorijā nu nekādi nebija Putina plānos," sacīja eksprezidents.

Viņaprāt, Ukrainas iebrukums Krievijā ir ļoti drosmīgs solis, kas spēs pavērst citā virzienā arī Rietumu domāšanu.

Zatlers saskata vairākas līdzības pasaules reakcijā uz Krievijas agresiju Ukrainā un Padomju Savienības iebrukumu Afganistānā 1979.gadā.

"Ir ļoti daudz kā līdzīga, tā kā vajadzētu pamācīties, kāpēc toreiz viss tas tā nesanāca ne Krievijai, ne arī Rietumiem,"

skaidroja eksprezidents, uzsverot, ka cilvēkiem ir jāsaprot - karš ir bezjēdzīgs un amorāls, un tieši tāpēc esot jāatbalsta Ukraina.

Kā ziņots, Ukrainas armija uzbrukumu Kurskas apgabalā sāka 6.augustā, pārraujot krievu robežapsardzību Sudžas rajonā, bet pēc tam sākot strauju virzību arī blakus esošajās teritorijās. Tādējādi, karadarbībai pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma ilgstot jau trešo gadu, Ukraina beidzot pārnesusi karu uz pašas agresorvalsts teritoriju.

Ukrainas armija Kurskas apgabalā kontrolē vairāk nekā 1200 kvadrātkilometru.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu