Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis

Medijs: Krievijas militārie droni lidojuši virs atomelektrostacijas Vācijā (6)

Drons "Orlan – 10"
Drons "Orlan – 10" Foto: Ekrānuzņēmums no video

Vācijas Flensburgas pilsētas prokuratūra sākusi izmeklēšanu par Krievijas dronu lidojumiem virs atomelektrostacijas 2024. gada augustā. Iespējams, militāros dronus palaiduši Kremļa aģenti no kuģiem Ziemeļjūrā, vēsta vācu laikraksta "Bild" krievu redakcija. 

Incidenti notika industriālajā zonā Šlēsvigas-Holšteinas pavalstī, droniem lielā ātrumā lidojot virs teritorijas, kur bez slēgtās atomelektrostacijas atrodas arī sašķidrinātās dabasgāzes terminālis un ķīmiskās rūpnīcas.

Izdevums, atsaucoties uz informētiem avotiem, apgalvo, ka policija reģionā bija izsludinājusi trauksmi. Lidojumu aizlieguma zona tika pārkāpta vairākas reizes. 

"Flensburgas prokuratūra apstiprina, ka ir ierosināta provizoriska lieta par aizdomīgām darbībām sabotāžas nolūkā saistībā ar atkārtotiem dronu lidojumiem virs kritiskās infrastruktūras Šlēsvigā-Holšteinā," izdevumam sacīja vecākais prokurors Bernds Vinterfelds.

Saskaņā ar "BILD" datiem dronu lidojumi ir novēroti kopš 8. augusta.

Valsts drošības dienests uzskata, ka neidentificētie droni ir "Orlan-10", kuru darbības rādiuss ir 500 līdz 600 km un kuri lido ar ātrumu virs 100 km/h. Dienesta amatpersonas spriež, ka tie varētu būt lidojuši sabotāžas nolūkos.

Vācijā 14. augustā tika slēgtas divas militārās bāzes, jo tajās, iespējams, tika veikta sabotāža. Izdevums "Der Spiegel" raksta, ka  nezināmas personas bija iefiltrējušās gaisa spēku bāzē Ķelnē, kur tās varētu būt saindējušas ūdeni autonomajā ūdensapgādē.

Šajā bāzē atrodas Vācijas valdības gaisa flotes štābs, kas ir Vācijas Aizsardzības ministrijas sastāvdaļa. Vēlāk šī informācija netika apstiprināta.

Savukārt “Süddeutsche Zeitung” ziņo, ka otrā militārā bāze, kurā varētu būt notikusi sabotāža, atrodas Geilenkirhenē. Arī tur varētu būt saindēts dzeramais ūdens.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu