Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis

Dānis, kurš pārcēlās uz Krieviju un tika nosūtīts uz fronti Ukrainā, tomēr nekaros (5)

Foto: EPA/Scanpix

Dānijas pilsonis Niklass Hofgārds, kurš aiz nepatikas pret Eiropas vērtībām pārvācās uz Krieviju un tika nosūtīts uz Krievijas fronti karā Ukrainā, tomēr panācis, ka viņa līgums ar Aizsardzības ministriju tiek lauzts, raksta Krievijas neatkarīgais izdevums "Mediazona".

Viņa advokāts norāda, ka 33 gadus vecais Hofgārds 2023. gada vasarā ieradās Krievijā, jo "nepiekrita Eiropas vērtībām" un bija neapmierināts ar "pasliktinošos politisko klimatu".

Hofgārdam piešķirta uzturēšanās atļauja līdz oktobrim, un termiņa beigās viņš vērsās Aizsardzības ministrijā ar cerību, ka līguma noslēgšana ļaus viņam iegūt pilsonību.

Advokāts norāda, ka dānis cerējis sargāt Krievijas robežu Sibīrijā vai strādāt par angļu valodas tulku, taču viņu nosūtīja uz karu Ukrainā. Viņš neprata krievu valodu un nesaprata, kas rakstīts līgumā, turklāt vīrietis nevēlējās karot.

“Es nekad neesmu iestājies Krievijas armijā tāpēc, ka būtu vēlējies karot vai pelnīt naudu. Es centos atrast veidu, kā legāli uzturēties Krievijā, kamēr tiek kārtota mana uzturēšanās atļauja,”

Hofgārda teikto citēja viņa advokāts.

Advokāts sacīja, ka Hofgārds tika nosūtīts netālu no Luhanskas uz vienību, kas nodarbojas ar bezpilota lidaparātiem. Viņš sūdzējās, ka militārpersonas viņu piespiedušas dzert degvīnu, atņēmušas telefonu un turējuši aizdomās par spiegošanu ASV un Dānijas labā.

Turklāt Hofgārds sacīja, ka viņu arī iebiedējuši vienības nepāliešu karavīri un viņu piekāvis kāds karavīrs.

Hofgārds vēlējās pamest armiju 2024. gadā pēc viena nostrādāta gada, taču viņam norādīts, ka saskaņā ar jauno likumu līgums ir beztermiņa un viņš nedrīkst to lauzt.

Hofgārds 2024. gada pavasarī vērsās tiesā. Pirmajā instancē Maskavas garnizona militārā tiesa atteicās lauzt līgumu, bet pēc tam 2. Rietumu apgabala militārā tiesa atzina līgumu par nelikumīgu, raksta "Mediazona".

Dāņa vārds pagaidām nav nosaukts, bet lietas kartīte ir atrodama tiesas tīmekļa vietnē. Tajā viņš ir ierakstīts kā Niklas Hoffgaard. "Mediazona" noskaidroja, ka Dānijā viņš ir pazīstams kā reperis Stanley Most, kurš 2018. gadā izbeidza savu muzikālo karjeru.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu