Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis

Krievijas oligarha Avena dēls ASV strādā fondā, kas investē aizsardzības uzņēmumos

Pjotrs Avens
Pjotrs Avens Foto: Edijs Pālens/LETA

​Rietumu sankcijām pakļauto Krievijas oligarhu Pjotra Avena un Vladimira Moškoviča dēli strādā ASV riska kapitāla fondā 8VC, kas cita starpā investē kompānijās, kuras izpilda Pentagona un NATO pasūtījumus, vēsta "Moscow Times".

Abas oligarhu atvases absolvējušas prestižas ASV augstskolas.

8VC 2018.gadā pieņēma Džeku Moškoviču darbā par analītiķi.

Viņa tēvs, agrouzņēmumu konglomerāta "Rusagro" dibinātājs, neilgi pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā tika pakļauts Rietumu sankcijām.

Krievijas un Latvijas dubultpilsoņa Pjotra Avena dēls Deniss Avens pievienojies fondam 2022.gadā, kad viņa tēvam jau bija noteiktas Eiropas Savienības (ES) un Lielbritānijas sankcijas. ASV iekļāva Pjotru Avenu melnajā sarakstā tikai 2023.gadā.

8VC iegulda līdzekļus dažādās nozarēs, arī aizsardzības uzņēmumos.

To vidū ir tehnoloģiju uzņēmumi "Palantir" - tā līdzdibinātājs ir 8VC vadošais partneris Džo Lonsdeils - un "Anduril", kam ir miljardus dolāru vērti līgumi ar Pentagonu, jaunuzņēmumi "Saronic" un "Epirus", kas ražo jūras dronus un izstrādā pretdronu sistēmas.

Turklāt 8VC kopā ar NATO Inovāciju fondu ieguldījis līdzekļus Lielbritānijas moderno kompozītmateriālu ražotājā iCOMAT.

Atbildot uz "Forbes" pieprasījumu, Lonsdeils platformā "X" publicējis garu ierakstu, kurā viņš nosauca Moškoviču junioru par "superzvaigzni", bet Denisu Avenu - par "talantīgu" darbinieku.

"Mēs neesam saņēmuši naudu no viņu tēviem vai viņu tēvu draugiem, un mums tā arī nav vajadzīga," apgalvoja Lonsdeils.

Spriežot pēc 8VC sniegtās informācijas un Džeka Moškoviča un Denisa Avena "LinkedIn" profiliem, viņu darbs fondā nav saistīts ar aizsardzības nozari.

Pjotrs Avens un Vadims Moškovičs piedalījās 37 Krievijas biznesa līderu sanāksmē ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu 2022.gada 24.februārī - dienā, kad Krievija sāka atkārtoto iebrukumu Ukrainā.

Avens vairākkārt apgalvojis, ka nav tuvs Putinam, bet sanāksmēs ar diktatoru piedalījies, jo lielo uzņēmumu vadītājiem tas ir jādara.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu