Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

Piesaki konkursam savu Latvijas Gada koku un tā stāstu

Foto: Jinga/Shutterstock

Latvija ir zeme ar bagātīgu un daudzveidīgu dabu, kuras īpašais lepnums ir arī mūsu dižkoki – klusi vēstures liecinieki un izturības simboli. Tie ne tikai apliecina dabas varenību, bet glabā arī mūsu tautas atmiņas un stāstus. Tieši tāpēc jau ceturto gadu aicinām ikvienu piedalīties īpašā notikumā – Latvijas Gada koka izvēlē.

Šis konkurss ir unikāla iespēja izcelt un godināt kokus, kuriem ir īpaša nozīme gan Latvijas dabas ainavā, gan mūsu sirdīs. Koks ar savu stāstu var kļūt par visu mūsu kopējo mantojumu, ko nodot nākamajām paaudzēm. Ar jūsu līdzdalību mēs varam godināt šos dabas pieminekļus un ikvienam atgādināt, ka ir svarīgi saglabāt un aizsargāt mūsu zaļās vērtības.

Līdz 30. septembrim ikviens ir aicināts iesūtīt savu Gada koka kandidātu.

Lai pieteiktos konkursam, sagatavo pieteikumu ar koka īpašo stāstu, pievienojot tam divas koka fotogrāfijas, un visu nosūti uz e-pastu: info@eiropasgadakoks.lv. Vairāk par piedalīšanos uzzini šeit.

Novembra beigās, kad tīmekļa vietnē www.eiropasgadakoks.lv tiks apkopoti balsojumam pieteiktie koki, varēsim izvēlēties savu favorītu, jo uzvarētāju noteiks visas sabiedrības balsojums.

Savukārt 2025. gada februārī Latvijas izvirzītais Gada koks piedalīsies Eiropas mēroga konkursā, kur tas nesīs mūsu zemes vēstījumu plašākai pasaulei.

Lai arī 2024. gadā Latvijas Kaņepju dižozols ieguva godpilno devīto vietu Eiropas konkursā, mēs ticam, ka nākamajā gadā Latvijas gada koks var aizsniegt vēl augstākas virsotnes.

Piedalies, piesaki un balso – lai mūsu koki atklāj savus stāstus ne tikai mums, bet arī visai Eiropai!

2024. gada konkursā "Eiropas Gada koks" ar 39 158 balsīm triumfēja dižskābardis "Dārza sirds" no Polijas pilsētas Ņemčas. Desmitniekā iekļuva arī Latvijas Kaņepju ozols, kas tika iebalsots 9. vietā.

Kaņepju dižozols, kas 2023. gadā tika atzīts par Gada koku Latvijā, ir otrais dižākais ozols Latvijā un Baltijā. Tā apkārtmērs ir 9,4 m un aptuveni vērtētais vecums 450 g. Kopš 1977. gada dižozols ir iekļauts aizsargājamo dabas pieminekļu sarakstā, kopš 1994. gada arī valsts arheoloģijas pieminekļu sarakstā. 

Dižozols atrodas pie "Kaņepju" mājām Jērcēnu pagastā. Tā stumbru agrāk sašķēlis zibens, koka vidū ir liels dobums ar trim ieejām – lielajā var ieiet no ziemeļiem, bet dienvidos un pret debesīm ir pa vienai mazai spraugai.

1933. gadā tā laika populārākais žurnāls Latvijā “Atpūta” izsludināja varenākā ozola konkursu – lasītājiem bija jāiesūta ierosinājumi un fotogrāfijas. Kaņepju ozols ieguva pirmo vietu, un tā saimnieks kā galveno balvu saņēma minētā žurnāla gada abonementu. Pēdējos gados Jērcēnu pagasta ļaudis te pulcējas Jāņu vakarā, lai svinētu vasaras saulgriežus.

Konkursu "Eiropas Gada koks Latvijā" organizē Latvijas Mežu sertifikācijas padome un Latvijas Meža īpašnieku biedrība. Tā mērķi ir veicināt iedzīvotāju interesi iesaistīties vietējā vides un kultūras mantojuma izzināšanā un sagatavošanā un iepazīstināt plašāku sabiedrību, tostarp arī ārpus Latvijas, ar kokiem ar interesantu vēsturi, kā arī vietējām un Eiropas kultūras vērtībām.

Raksts tapis sadarbībā ar PEFC.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu