Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis

"Būs sekas..." Ukrainas boksa zvaigzne dusmīgs par Maskavas baznīcas aizliegumu (5)

Vasilijs Lomačenko.
Vasilijs Lomačenko. Foto: AP/Scanpix

Pēc jauna likuma pieņemšanas varētu tikt izbeigta Maskavas patriarhātam pakļautās Ukrainas pareizticīgo baznīcas darbība. Tas saniknoja valsts boksa zvaigzni Vasiliju Lomačenko.

Otrdien, 20. augustā, Ukrainas parlaments pieņēma likumu, ar kuru aizliedza to reliģisko organizāciju darbību, kas saistīta ar Krieviju. Par "Maskavas baznīcas aizliegumu" otrajā lasījumā balsoja 265 no 450 Augstākās Radas deputātiem.

Likums vēl jāparaksta prezidentam Volodimiram Zelenskim, un tas stāsies spēkā 30 dienas pēc publicēšanas.

Ukrainas bokseris Lomačenko – dievbijīgs pareizticīgais kristietis – izpelnījies kritiku par savu atbalstu valsts pareizticīgajai baznīcai. Jauno likumu viņš uztver kā izaicinājumu īstajai ticībai. Reaģējot uz Maskavas baznīcas aizliegumu, Lomačenko sociālajos medijos publicēja ziņu:

"Tie, kuri piedalījās Ukrainas pareizticīgo baznīcas aizliegumā, nesaprot visas tās sekas, kas gaidāmas..."

Maskavas patriarhātam pakļautajai Ukrainas pareizticīgo baznīcai tiks doti deviņi mēneši, lai sarautu savas attiecības ar Krievijas pareizticīgo baznīcu.

Tā nebija pirmā reize, kad Lomačenko nepatīkami izcēlies Ukrainā. 2020. gadā bokseris savā "Instagram" lapā publicēja video kopā ar Krievijas armiju un pareizticīgo mācītājiem, raksta "unian.ua". Viņš to vēl nav izņēmis laukā.

Sportists arī piedalījās reliģiozā filmā, kur viņš nosauca ukraiņus un krievus par vienu tautu.

2022. gada beigās Lomačenko publicēja sprediķi, kurā teikts, ka Ukraina sāka karu ar Dievu.

Pēc zaudējuma Devinam Heinijam 2023. gadā ukrainis ringā pateica, ka vēlas atgriezties mājās, lai atbalstītu Ukrainas pareizticīgo baznīcu. Tas kārtējo reizi radīja sašutumu Lomačenko dzimtenē, jo viņš ne reizi nepieminēja karu.

Kā bokseris ukrainis var lepoties ar panākumiem bagātu karjeru. Viņš ir divkārtējs olimpiskais zelta medaļnieks, kā arī bijušais pasaules čempions trīs dažādās svara kategorijās. Lomačenko uzvarējis 18 no savas 21 cīņas – tikai četras no tām nebija par pasaulē labākā boksera titulu.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu