Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis

Tērvetes dabas parks slēgts uz nenoteiktu laiku

Tērvetes dabas parks pēc 2023. gada augusta vētras.
Tērvetes dabas parks pēc 2023. gada augusta vētras. Foto: Evija Trifanova/LETA

AS "Latvijas valsts mežu" dabas parks Tērvetē jūlija izskaņā piedzīvotās vētras izraisīto postījumu dēļ slēgts uz nenoteiktu laiku, liecina dabas parka ieraksts sociālo tīklu platformā "Facebook". 

Atrasties parka teritorijā ir bīstami un nebūs droši līdz brīdim, kad vētras radītie postījumi būs novērsti. Iedzīvotāji jo īpaši aicināti nedoties arī uz parka daļu, kas apmeklētājiem pieejama bez maksas.

Jūlija nogalē piedzīvotā vētra nesusi vislielākos postījumus parka 66 gadu pastāvēšanas vēsturē. Pērn lielākoties bija sagāzti tikai koki, šogad ievērojami bojājumi nodarīti arī parka infrastruktūras objektiem – tiltiem, laipām, mazajiem namiņiem un skulptūrām.

Cietusi visa rekreācijas zona 400 ha platībā. Apskatot teritoriju, konstatēts, ka bojāti un nogāzti ir vismaz 4 tūkstoši koku.

30. jūlijā rimstoties spēcīgajai vētrai, LVM nekavējoties sāka meža ceļu atbrīvošanu, lai  apjaust vētras nodarītos postījumus parka teritorijā. Vētras radītais posts ir vēl lielāks, nekā sākotnēji prognozēts, – nogāzti vismaz 4000 koki un nopietni bojāta tūrisma infrastruktūra. 

"Apsekojot parka teritoriju, diemžēl jāsecina, ka šī vētra nesusi vislielākos postījumus parka pastāvēšanas vēsturē. Ja pērn lielākoties bija sagāzti tikai koki, tad šogad ievērojami bojājumi nodarīti arī parka infrastruktūras objektiem – tiltiem, laipām, mazajiem namiņiem, skulptūrām un žodziņiem. Cietusi visa rekreācijas zona 400 ha platībā. LVM plānotājs konstatējis, ka bojāti un nogāzti ir vismaz 4 tūkstoši koku. Šobrīd tiek gatavots ciršanas apliecinājuma pieprasījums Valsts meža dienestam," skaidro LVM rekreācijas vadītājs Kristaps Didže.

Nopietnus postījumus vētra nodarījusi arī LVM dabas parka Tērvetē sadarbības partneriem – visvairāk cietis Tērvetes Tarzāna parks, kas tika uzbūvēts no jauna pēc pērnā gada vētras un darbību atsāka šī gada jūnijā. Zināms, ka Tarzāns šogad savu darbību neatsāks.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu